Landbouw

15 November 2017

Voorstelling ongewone samenwerking: Laat je niet verrassen door mestgassen

Jaarlijks gebeuren er nog ongevallen met mestgassen, kuilgassen en opgehoopte gasvorming in gesloten wateropvang, soms zelfs met fatale afloop. Boerenbond rolt nu in samenwerking met Brandweer Zone Rand en verschillende gemeenten (Wuustwezel, Brecht, Kalmthout, Essen en Zoersel) een project uit om beschermmateriaal (persluchttoestel met masker) en meettoestellen (gasdetectietoestellen) via een uitleendepot aan te bieden.

In het kader van arbeidsveiligheid in de landbouw heeft provincie Antwerpen vanuit de subsidiekorf landbouw hiervoor een belangrijk budget uitgetrokken. Om dit materiaal gratis te kunnen ontlenen, moeten veehouders een initiatie volgen. Deze initiatie betreft 1 avond theorie en een praktische toepassing van 2 uur. Op die manier kan er veilig met de
ademhalingsbescherming en detectietoestel worden gewerkt.

De eerste opleiding ging door op 15 november in Wuustwezel, nadien volgen nog opleidingen in Brecht en Kalmthout. De opleidingen worden verzorgd door Boerenbond, de lokale Brandweer en Dräger, de firma die de veiligheidspaketten levert.