Landbouw

10 May 2019

Vernieuwde Hooibeekhoeve ontvangt zijn bezoekers in stijl

Het provinciale praktijkbedrijf Hooibeekhoeve in Geel zwaait na een grondige renovatie opnieuw de deuren open voor scholen, verenigingen en alle andere geïnteresseerden. Zij worden voortaan ontvangen in een splinternieuwe infrastructuur vol streekelementen. Morgen, zaterdag 11 mei, kan iedereen het nieuwe gebouw komen ontdekken.

Meer dan 2000 leerlingen en andere bezoekers zakken jaarlijks af naar het provinciale praktijkbedrijf Hooibeekhoeve in Geel voor een boerderijbezoek, een plattelandsactiviteit, een vergadering of een of ander evenement. Voortaan wacht hen een warm onthaal in de vernieuwde gebouwen. De publieke ruimtes zijn ontworpen op maat van de bezoekers en voorzien van wifi en allerhande audiovisuele materialen.

Landbouw en streek in een modern jasje

Uniek zijn de streekelementen die in elke ruimte terugkomen: van foto’s tot citaten en een historische tijdlijn. “Daarmee willen we ook een stukje geschiedenis meegeven,” vertelt gedeputeerde voor Plattelandsbeleid Kathleen Helsen. “De Hooibeekhoeve is een modern melkveebedrijf en onderzoekscentrum. Maar als wij hier vandaag melk produceren en voedergewassen telen, heeft dat alles te maken met het vruchtbaar maken van de zandgrond de geschiedenis van het Koninklijk Domein de Hooibeekhoeve deel van uitmaakt.”

Als onderdeel van het LEADER-project Platteland Royal werd die onafscheidelijke link tussen landbouw en landschap in de vernieuwde Hooibeekhoeve extra in de verf gezet.

Op maat van doelgroep en activiteit 

Nu de bouwwerken achter de rug zijn en de inrichting voltooid is, is Hooibeekhoeve volledig klaar om weer diverse groepen te ontvangen. Hier kijken we enorm naar uit. Op de Hooibeekhoeve bruist het normaal van de activiteit en dat hebben we het voorbij jaar gemist”, verklaart gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé. Maar het wachten wordt beloond. Want waar we vroeger vaak botsten op onze beperkte capaciteit, hebben we nu geïnvesteerd in infrastructuur op maat van de verschillende doelgroepen. Voortaan kunnen we elke groep – groot of klein, jong of oud – optimaal ontvangen.”

Het vernieuwde gebouw beschikt over twee grote vergaderzalen met zicht op de velden, een foyer voor recepties, een aanpasbare educatieve ruimte en een projectruimte met een magneetwand. Speciaal voor de landbouwstudenten zijn er twee nieuwe leslokalen en voor kleuterklasjes die op bezoek komen is er aangepaste sanitair. “Alle ruimtes kunnen afzonderlijk of in combinatie gehuurd worden. Dat maakt van de Hooibeekhoeve de geschikte locatie voor elk klein of groter evenement. Het mooie uitzicht en de gezonde buitenlucht krijg je er gratis bij”,  besluit Caluwé.

Ben je zelf ook benieuwd hoe die vernieuwde gebouwen er uitzien? Wil je ook wel eens weten hoe je de streek doorheen het ganse gebouw kunt beleven? Dan kan je op zaterdag 11 mei van 14u tot 17u een kijkje komen nemen in de Hooibeekhoeve. Het wordt een leuke gezinsdag met doe-tafels voor kinderen en vakkundige rondleidingen op het veld en op de boerderij. Wie zin heeft in iets lekkers kan terecht in het pop-up ijssalon met zicht op de koeien.