Landbouw

28 May 2020

Van 6 juni tot en met 30 september 2020 focust provincie Antwerpen op hoeve- en streekproducten

Door de geldende coronamaatregelen wordt de Week van de Korte Keten 2020 omgevormd tot de Zomer van de Korte Keten. In plaats van één week promoten de organisatoren dit jaar de hele zomer én nazomer van lekkers van eigen bodem dat korteketenproducenten aanbieden. Lokaal winkelen won tijdens de coronacrisis meer dan ooit aan belang en daar speelt de Zomer van de Korte Keten op in.

Kom je graag meer te weten over de hoeve- en streekproducenten uit provincie Antwerpen? Surf dan naar www.lekkersmetstreken.be. Op dit platform vind je al het lokale lekkers uit de provincie Antwerpen en ontdek je waar je dit in jouw buurt kunt kopen. Je vindt er streekproducten met een verhaal naast verse producten rechtstreeks van de boer.

Geef mee vorm aan de Zomer van de Korte Keten

Grote activiteiten waar veel mensen samenkomen, zijn voorlopig nog niet mogelijk. Als deze maatregelen in de loop van de (na)zomer versoepelen, kunnen korteketenproducenten eventueel kleinschalige evenementen organiseren. Denk bijvoorbeeld aan een fietstocht langs enkele korteketenproducenten of proeverijen en workshops in beperkte kring.

Elke producent, vereniging of gemeentebestuur die een actie of evenement organiseert waarbij lokaal lekkers centraal staat, kan dit van 6 juni tot en met 30 september in de kijker zetten via www.zomervandekorteketen.be.

Producenten, buurderijen, streekverenigingen, gemeenten, … kunnen activiteiten invoeren, die dan terechtkomen in de UiT-databank. Daarna is de activiteit terug te vinden via de agenda van www.zomervandekorteketen.be en via alle andere websites die gebruikmaken van het Vlaamse informatieplatform UiT-databank.

“Het is vandaag nog niet duidelijk of en in welke omstandigheden lokale besturen en producenten deze zomer activiteiten mogen organiseren,” stelt gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé. “Maar wij dagen hen met de Zomer van de Korte Keten alvast uit om creatieve plannen te bedenken en originele acties op het getouw te zetten om hun smakelijke aanbod zo aantrekkelijk mogelijk aan de consumenten te presenteren, zeker nu die massaal hun vakantie in eigen land zullen doorbrengen.“

Consument/toerist in eigen land?

In plaats van één week lang staat de korte keten nu dus de hele (na)zomer in de aandacht.  “Wil je deze zomer wat lekkers uit eigen streek op je boterham, op je barbecue, in je kookpot of als dessert? Dat kan allemaal. Surf naar www.zomervandekorteketen.be en ontdek het aanbod bij jou in de buurt. Een extra troef is dat korteketenproducten vaak makkelijk te combineren zijn met een recreatief uitstapje. Fiets, wandel of skate dus naar een zelfpluktuin, een aardbeienautomaat of een hoeve-ijsverkoper en geniet mét respect voor de coronamaatregelen van al die heerlijke lokale producten,” onderstreept gedeputeerde voor Plattelandsbeleid Kathleen Helsen.

De provincie Antwerpen werkt voor deze campagne van VLAM samen met de provincies West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, Limburg, Oost-Vlaanderen en de Vlaamse overheid. Ook het Steunpunt Korte Keten zet mee zijn schouders onder de Zomer van de Korte Keten.