Landbouw

25 October 2021

Provincie maakt eigen personeel warm voor korte keten

Het personeelsrestaurant van het provinciehuis biedt tijdens de laatste week van oktober rechtstreeks producten aan van landbouwers die actief zijn in de korte keten. Elke dag staat er een andere producent in de kijker. Proef de specialiteiten van onder andere de Dobbelhoeve uit Schilde en kaasboer Polle met z’n Kempische geitenkaas!

Ludwig Caluwé: "“De traditionele korteketenweek in het personeelsrestaurant viel vorig jaar in het water door de coronacrisis. Bijna iedereen was toen aan het telewerken. Nu er weer mensen aanwezig zijn in het provinciehuis wordt dit initiatief des te meer gesmaakt.”

Waarom?

Zo zetten we in op kwalitatieve, lokale producten, een eerlijke prijs voor de boer en transparantie in de keten.

Link met fairtrade

Korte Keten en fairtrade gaan hand in hand met als grote gemeenschappelijke deler eerlijke handel. Tijdens de korteketenweek in het personeelsrestaurant is er ook aandacht voor fairtrade producten. Producten die niet lokaal verkrijgbaar zijn zoals kokosmelk en mango worden fairtrade aangekocht. 

Kloof dichten tussen consument en producent

Consumenten weten niet altijd wat er juist op hun bord ligt en land- of tuinbouwers weten vaak niet wat er gebeurt met de producten die ze in de markt zetten.  Een korte voedselketen kan deze verbinding herstellen. Landbouwers verkopen hun producten dan rechtstreeks en bepalen zelf de prijs. Consumenten genieten dan weer van lokale producten met zekerheid over hun herkomst. 
Ook de provincie Antwerpen kiest voor korte keten. Het verkorten van de voedselketen zorgt er namelijk voor dat de kloof tussen consument en producent verkleint. Dit draagt bij aan een groter draagvlak voor de land- en tuinbouw in onze provincie.