Landbouw

5 April 2019

Provincie Antwerpen organiseert publieksstemming in aanloop naar de Week van de Korte Keten

Van 4 mei tot en met 12 mei organiseren de Vlaamse provincies de Week van de Korte Keten. In de provincie Antwerpen pakken verschillende hoeve- en streekproducenten, lokale besturen en verenigingen dan samen uit met meer dan 80 activiteiten. Vijf ondernemers dingen mee naar de titel van Antwerpse Korte-Keten-Kop. Tot 24 april kan iedereen op www.weekvandekorteketen.be/korte-keten-kop stemmen op zijn of haar favoriete Korte Keten Kop.

Wie kiest voor korte keten, kiest voor voedsel dat letterlijk de kortste weg aflegt van de producent naar het bord. Hiermee is het een mooie aanvulling op het klassieke retailverhaal. “Uniek aan Korte Ketenverkoop is het rechtstreekse contact tussen de klant en de lokale producent. Dit heeft tal van voordelen. De klant is zeker van lekkere, verse producten en weet ook waar ze vandaan komen. De lokale producent is zeker van de prijs en krijgt de kans om zelf te vertellen waar zijn product voor staat. Extra interessant is het aantal voedselkilometers dat met zo’n Korte Keten heel wat kleiner uitvalt”, verduidelijkt gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé.

Stem mee op jouw favoriet!

De spilfiguren van de Korte Keten zijn natuurlijk de producenten, die zeven dagen op zeven, jaar in jaar uit, leven met en voor hun product. “Passie en vakmanschap zijn hun topingrediënten. Hun persoonlijke verhaal is de kers op de taart,” vertelt gedeputeerde voor Plattelandsbeleid Kathleen Helsen. “Op basis daarvan hebben we vijf topambassadeurs geselecteerd, die letterlijk hun kop verbinden aan de campagne om de Korte Keten bekender te maken bij het grote publiek.”

De provincie Antwerpen nodigde alle hoeve- streekproducenten uit de provincie uit om zich kandidaat te stellen voor deze wedstrijd. Uit dat rijke aanbod selecteerde een jury vijf laureaten: Het Boerenijsje uit Wuustwezel, de Saffraanboerderij uit Herentals, Trezemieke uit Retie, Woeste Goesting uit Oud-Turnhout en CSA Kraakvers.bio uit Lier.

Eén van deze vijf producenten zal door het publiek verkozen worden tot dé Korte Keten Kop en straks dus hét uithangbord worden van de Korte Keten in de provincie Antwerpen. Iedereen kan tot woensdag 24 april online stemmen op zijn favoriet op www.weekvandekorteketen.be/korte-keten-kop. De winnaar wordt op vrijdag 3 mei bekendgemaakt tijdens een live-uitzending van Radio 2.

Tal van activiteiten in jouw buurt

De stemming voor de Korte Keten Kop is een opwarmer voor de Week van de Korte Keten, die plaatsvindt van zaterdag 4 mei tot en met zondag 12 mei. Niet alleen de vijf laureaten maar ook vele andere lokale producenten, steden en gemeenten en diverse verenigingen organiseren in die periode samen meer dan 80 activiteiten in de provincie Antwerpen. Je kan dan langsgaan op een proeverij of over een boerenmarkt kuieren, eten op unieke locaties of fietsen langs verschillende streek- of hoeveproducenten. En wie wil weten hoe het er bij zo’n producent achter de schermen aan toe gaat, die kan deelnemen aan een rondleiding of langsgaan op één van vele opendeurdagen.

Wil je weten welke activiteiten in jouw buurt plaatsvinden? Ontdek ze dan op  https://weekvandekorteketen.be/activiteiten/antwerpen/ .