Landbouw

3 December 2019

Provincie Antwerpen brengt landbouw dichter bij jonge mensen

Op maandag 2 december lanceerde Ludwig Caluwé de website www.bezoekdeboerderij.be. Hier kunnen scholen, verenigingen of andere groepen na enkele muisklikken een boerderijbezoek boeken. Momenteel kies je tussen 45 boerderijen actief in (melk)veehouderij en (glas)tuinbouw die geografisch gezien mooi verspreid zijn over de provincie Antwerpen. Er is een aanbod voor kleuters, lagere en secundaire scholen. Op 2 december testte een delegatie van 51 leerlingen van het eerste leerjaar van de Lintse school Mater Christi het aanbod van Gasthuishoeve Boshoek in Hove uit.

“Met de lancering van de website www.bezoekdeboerderij.be uit provincie Antwerpen de ambitie om de aanpak van landschapseducatie te professionaliseren. Het uitbouwen en ondersteunen op provinciaal niveau van een lerend netwerk van boerderijen die aan landbouweducatie voor kleuters, lager en/of secundair onderwijs doen, is daarbij cruciaal. Op de website vind je het huidige provinciale aanbod. Na de lancering is het de bedoeling om nog meer boerderijen aansluiting te laten vinden,” aldus Ludwig Caluwé. “Vanuit de basis zetten we in op communicatie en promotie van het provinciaal plattelandseducatief aanbod. Hoe meer mensen op een positieve manier in contact komen met landbouwers, hoe groter het draagvlak voor landbouwactiviteiten. De sector vaart dus ook zelf wel bij verbredingsactiviteiten zoals educatie.”

Hooibeekhoeve creëert lerend netwerk

Praktijk- en voorlichtingscentrum Hooibeekhoeve brengt landbouwers samen in een lerend netwerk waar ze kennis en ervaringen kunnen uitwisselen. Hooibeekhoeve speelt zo in op veranderingen en vernieuwingen in het onderwijsveld.

Samen met landbouwers en scholen bekijkt educatief centrum Hooibeekhoeve hoe ze met vernieuwende onderwijsmethoden aan de slag kunnen gaan binnen een landbouwcontext. Zo ondersteunen ze enerzijds landbouwers om hun educatief aanbod nog beter af te stemmen op de noden van het onderwijs. Anderzijds reiken ze leerkrachten een educatief kader aan. Het streefdoel is om een boerderijbezoek op maat van het bedrijf én op maat van de bezoekers aan te bieden.

Een tevreden leerkracht zal elk schooljaar opnieuw een boerderijbezoek inplannen. “Het is mooi om te zien hoe onze leerlingen hier op de boerderij bijleren zonder dat ze het zelf beseffen. Hier leren ze al doende terwijl ze spelen of helpen op de boerderij, waardoor de leerstof goed blijft hangen,“ geeft leerkracht Gert Hellemans van Mater Christi nog mee.

Bekijk hier het verslag van Mortsel TV
 

Bekijk hier het verslag van ATV