Landbouw

6 May 2019

Proef je streek tijdens de Week van de Korte Keten van 4 tot 12 mei

Van 4 tot 12 mei vindt in heel Vlaanderen de Week van de Korte Keten plaats. In de provincie Antwerpen organiseren tientallen producenten, organisaties en gemeentebesturen organiseren samen meer dan 100 activiteiten om de korte keten in hun buurt meer bekendheid te geven: van proeverijen en rondleidingen tot opendeurdagen en boerenmarkten. Alle activiteiten staan op www.weekvandekorteketen.be

Wie korte keten zegt, denkt in de eerste plaats aan hoeveverkoop. 87% van de aankopen binnen de korte keten vinden plaats op een boerderij. Daarnaast worden ook automaten, groentepakketten, boerenmarkten en zelfpluktuinen steeds populairder.

Ludwig Caluwé: “Consumenten kiezen voor de korte keten omdat ze daardoor zeker zijn van vers, betaalbaar en kwaliteitsvol voedsel. Tegelijkertijd steunen ze de lokale economie en ontdekken ze het verhaal achter de producenten.”

Meer dan 100 activiteiten verspreid over de hele provincie

“Ondanks die sterke troeven vindt slechts een beperkte groep consumenten vandaag de weg naar de lokale producten in hun buurt”, vult gedeputeerde voor Platteland Kathleen Helsen aan. “Met deze campagne willen we de lokale producenten meer zichtbaar maken en de drempel voor consumenten verlagen. Steeds meer enthousiaste lokale producenten, organisaties en gemeentebesturen scharen zich achter dit initiatief. Samen zijn ze er in geslaagd om van 4 tot 12 mei in gans Vlaanderen meer dan 400 belevingsvolle activiteiten op poten te zetten: van proeverijen en rondleidingen tot opendeurdagen en boerenmarkten. In onze provincie zijn er zo meer dan 100; dat is dubbel zoveel als vorig jaar!”

Proeven en ontdekken

Zo kan je in Turnhout ontbijten in de appelboomgaard en in Stabroek proeven van vers hoevevlees. In Zwijndrecht ontdek je hoe een zelfoogstboerderij werkt en in Geel kan je op één dag zeven landbouwbedrijven bezoeken langs de Geelse Korte Keten fietsroute. In Oud-Turnhout kan je in de wilde proeftuin terecht voor een walking dinner, enzovoort. Een overzicht van alle activiteiten vind je op www.weekvandekorteketen.be.

Korte Keten kop

Absolute aanrader tijdens de Week van de Korte Keten is een bezoek aan het Boerenijsje, het melkveebedrijf van Mieke Aertsen en haar zussen in Wuustwezel. Zij kregen maar liefst 1185 stemmen van het grote publiek in een online-wedstrijd en kroonden zich hiermee tot dé Korte Keten Kop provincie Antwerpen. Zij werden daarvoor op vrijdag 3 mei bij de aftrap van de Week van de Korte Keten in Koningshooikt in de bloemetjes gezet door Vlaams minister van Landbouw Koen Van den Heuvel. Met amper 6 stemmen verschil strandde de Saffraanboerderij uit Morkhoven (Herentals) op de tweede plaats. Andere laureaten waren Trezemieke uit Retie, CSA kraakvers.bio uit Lier en de Wilde Goesting uit Oud-Turnhout.

De Week van de Korte Keten is een initiatief van de vijf Vlaamse provincies in samenwerking met het departement Landbouw en Visserij, VLAM en het Steunpunt Hoeveproducten. De Week van de Korte Keten krijgt de volle steun van minister van Landbouw Koen Van den Heuvel en de provinciale gedeputeerden voor landbouw- en plattelandsbeleid.