Landbouw

8 June 2017

Onze bodem: belangrijkste grondstof voor landschap en landbouw

Hoe ons landschap er uitziet en welke landbouwactiviteiten er plaatsvinden, hangt in grote mate af van de bodem die er onder ligt. In de provincie Antwerpen zien we grote verschillen tussen de regio’s. De zandleembodems in het Mechelse lenen zich uitstekend voor groententeelt. Op de arme Kempische zandgronden ontwikkelde zich een intensieve veeteelt met de bijhorende voedergewassen.

De arme kempische zandgronden werden rondom de dorpen omgevormd tot één van de beste landbouwbodems van de hele wereld: plaggenbodems. Meer dan 1000 jaar was er nodig om de uitzonderlijke eigenschappen en stabiele koolstofstocks in de plaggenbodems op te bouwen. Hoe werken onze bodems en welke ecosysteemdiensten leveren ze? Hoe zijn die verschillen tussen de regio’s ontstaan? En welke impact heeft de bodem vandaag op ons landschap en onze (hedendaagse) landbouw?

Je komt er alles over te weten tijdens de presentatie en het aansluitende proefveldbezoek tijdens de studiedag op de Hooibeekhoeve in Geel. op woensdag 21 juni 2017 van 14 uur tot 17 uur