Landbouw

3 September 2018

Melkcafé verzamelt beschikbare informatie voor melkveehouders

Op maandag 10 september organiseren Hooibeekhoeve en ILVO voor de tweede keer een Melkcafé. Deze keer in en rond de melkveestallen van Hooibeekhoeve in Geel. Melkveehouders krijgen er informatie en een antwoord op hun bedrijfsspecifieke vragen. Ze kunnen ook toekomstige onderzoekstopics aanbrengen.
Met hun onderzoek bouwen Hooibeekhoeve en ILVO dagelijks aan een duurzame melkveehouderij. Op beide bedrijven lopen tal van melkveeprojecten rond uiergezondheid, droogstand- en transitiemanagement, jongveeopfok en smart farming. Daaruit vloeien heel wat tips en onderzoeksresultaten waarmee melkveehouders aan de slag kunnen op hun bedrijf. Gedeputeerde voor Landbouw en Innovatie Ludwig Caluwé: “Elk nieuw puzzelstukje kan een verschil maken voor een melkveebedrijf. Maar de succesfactor hangt samen met de bedrijfsspecifieke werking. Daarom is het voor melkveehouders belangrijk om zich regelmatig objectief te informeren en antwoorden te krijgen op maat van hun bedrijf. De praktijkbedrijven zijn hierbij een belangrijke informatie- en inspiratiebron.”

Kom informeren en inspireren

Om melkveehouders correct en volledig te informeren, organiseren Hooibeekhoeve en ILVO jaarlijks een Melkcafé. Op maandag 10 september kunnen melkveehouders op de Hooibeekhoeve in Geel tussen 19u en 22u – bij een hapje en een drankje -  kennismaken met de verschillende onderzoeken en resultaten. De onderzoekers van beide praktijkbedrijven staan klaar om informatie te geven en bedrijfsspecifieke vragen te beantwoorden.

Hooibeekhoeve

“Met het Melkcafé kiezen we voor een losse, ongedwongen sfeer. Melkveehouders wandelen op hun eigen tempo door de stallen en kiezen zelf wie ze aanspreken en waarover ze meer informatie willen. Hierdoor kan elke melkveehouder het maximale uit de avond halen. Bovendien kan hij ons zo ook ten volle inspireren. Want tijdens het Melkcafé kunnen melkveehouders ook ideeën voor toekomstig onderzoek op tafel leggen en bespreken met de onderzoekers. Zo houden ze mee de vinger aan de pols voor toekomstig praktijkonderzoek”, aldus gedeputeerde Ludwig Caluwé.

Ook alles over voedergewassen

Hooibeekhoeve is een uniek praktijkcentrum omdat het onderzoek doet bij melkvee en voedergewassen én beide onderzoeken met elkaar combineert. Ook deze onderzoeken en resultaten worden toegelicht tijdens het Melkcafé. “Bij onze onderzoekers kun je met al je vragen terecht over onder andere smart farming, teeltrotatie en bodemvruchtbaarheid. Ze kunnen samen met jou bekijken wat er werkt, welke verschillen er gemeten zijn, hoeveel tijd het in beslag neemt en wat het financiële plaatje is. Verder horen ook zij graag welke toekomstige onderzoeken zeker nodig zijn”, aldus nog gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé.

Naar het brede publiek

Hooibeekhoeve en ILVO zijn dit jaar ook open tijdens de Dag van de Landbouw. Een mooie kans om bezoekers dichter bij het praktijkonderzoek en de innovaties binnen de melkveesector te brengen. Op eigen tempo kunnen bezoekers kennismaken met onze onderzoeken en innovaties. Op verschillende locaties zullen onderzoekers tekst en uitleg geven. De Dag van de Landbouw gaat door op zondag 16 september van 10u tot 18u.

 

http://www.dagvandelandbouw.be/deelnemers/hooibeekhoeve

http://www.dagvandelandbouw.be/deelnemers/ilvo