Landbouw

30 April 2019

Malle kleurt Europees

Dankzij Pop up Europa worden de inwoners en de bezoekers van Malle van 1 tot 19 mei ondergedompeld in een Europees bad. Pop up Europa is een initiatief van de provincie Antwerpen en de gemeente Malle om de Europese Unie en de Europese gedachte dichter bij de burgers brengen. Dat gebeurt met tal van activiteiten voor groot en klein, met als afsluiter Proef Europa in Malle, een tweedaags evenement vol lekkernijen uit de Europese gemeenten waar Malle mee verbroederd is. 

"De Europese verkiezingen van 26 mei en de nakende Brexit zorgen ervoor dat de Europese Unie haast dagelijks in het nieuws komt. Toch is het voor velen nog een ver-van-mijn-bedshow,” vertelt gedeputeerde voor Europese Samenwerking Kathleen Helsen. “Daarom trekken we met Pop Up Europa door onze provincie. Met een hele reeks educatieve en ontspannende activiteiten laten we iedereen kennismaken met het veelzijdige Europa, dat wel degelijk een invloed heeft op ieders leven.

Ontdek Europa in Malle

De editie in Malle kan prat gaan op een gevarieerd programma met activiteiten voor jong en oud. Zo vind je in de bibliotheek een interactieve tentoonstelling over de invloed van de Europese Unie op het leven van alledag. Er is ook een boekenwedstrijd én een kraslotenactie, waarmee je een fiets in de Europese kleuren kunt winnen.

Op 2 mei ondervraagt VRT-journalist Rob Heirbaut enkele kandidaten voor het Europees parlement zoals CD&V EU-parlementslid Tom Vandenkendelaere, o.a. lid van de Commissie Landbouw. Vooraf geeft Ludwig Caluwé korte inleiding over het belang van Europese steun voor de provincie, en specifieker voor de landbouwsector.

Op 4 mei kunnen de inwoners van Malle in Brussel een exclusief kijkje nemen achter de schermen van het Europees Parlement. En op 9 mei wordt in sociaal restaurant De Ring de Dag van Europa gevierd met een Europese maaltijd en een dansnamiddag op de hits van het Eurovisiesongfestival. Op 17 mei is er een klassiek accordeonconcert met werk van uitsluitend Europese componisten. 

Proef Europa in Malle als afsluiter

In het weekend van 18 en 19 mei kan je in de oude Sint-Martinuspastorij de Europese gemeenten leren kennen waar Malle mee verbroederd is. De Intergemeentelijke Verbroedering richt de kamers van de pastorij dan in met producten uit het Franse Saint-Savin, Heusenstamm in Duitsland, Hartley Wintney in Groot-Brittannië, het Poolse Zakrzowek en het Italiaanse Ladispoli. Op de gezellige markt zijn er tal van proevertjes en wie een draai geeft aan het Europese rad van fortuin kan een leuke prijs winnen.

Aanbod voor scholen

Pop Up Europa heeft ook een specifiek aanbod voor de scholen in Malle. Zo is er een vorming voor leerkrachten uit het secundair onderwijs om les te geven over Europa, en klassen uit het laatste jaar van het middelbaar onderwijs kunnen een snelcursus volgen die de leerlingen voorbereidt op hun eerste Europese verkiezingen op 26 mei.

Pop up Europa Malle

Pop up Europa is een initiatief van de provincie Antwerpen in samenwerking met de gemeente Malle om Europa dichter bij de burger te brengen. Het volledige programma voor Malle vind je hieronder. Meer details kan je lezen op www.popupeuropa.be.

Publieksprogramma:

EUROPA IN DE BIB VAN MALLE

01.05.2019 t.e.m. 19.05.2019 – Bibliotheek (Oost)malle

Ontdek Europa in de bib. Duik in de themahoeken, bezoek de tentoonstelling of doe mee aan de boekenwedstrijd en maak kans op mooie prijzen!

EU-VERKIEZINGEN… WAAR GAAT HET EIGENLIJK OVER?

02.05.2019 – 20 uur – Bibliotheek (Oost)malle

Wat staat er op het spel bij de Europese verkiezingen? VRT-journalist en Europakenner Rob Heirbaut gaat in dialoog met kandidaten en met het publiek.

BEZOEK AAN DE OPENDEURDAG VAN DE EUROPESE UNIE IN BRUSSEL

04.05.2019 – 8.30 uur – ETAP Parking Antwerpsesteenweg

Inwoners van de gemeente Malle brengen op 4 mei een bezoek aan de Opendeurdag van de EU, mét een exclusieve kijk achter de schermen.

EUROPEES-MALSE MAALTIJD IN DE RING

09.05.2019 – 12 uur – Dienstencentrum De Ring

Malle is verbroederd met vier Europese gemeenten. Daarom is er op de Dag van Europa een speciaal Europees menu.  (=> let op, onder de titel “Proef Europa in Malle als afsluiter” staan 5 plaatsen vermeld!)

EUROVISIE-SWINGPALEIS IN DE RING

09.05.2019 – 14 uur – Dienstencentrum De Ring

Tijdens een gezellige namiddag met veel ambiance halen we ‘het Swingpaleis’ nog eens van onder het stof. Verwacht je aan alle grote hits van het Eurovisiesongfestival, met leuke vragen en weetjes over Europa.

EUROPESE KLANKEN MET KAJETAN KUBALA

17.05.2019 – 20 uur – Oude Sint-Martinuspastorij

Accordeonist Kajetan Kubala neemt je mee op een muzikale reis langs de grote Europese componisten. Bach, Brahms, Haydn, … ze passeren allemaal de revue.

PROEF EUROPA IN MALLE

18.05.2019 en 19.05.2019 – 14 tot 17 uur - Oude Sint-Martinuspastorij

Proef Europa letterlijk en figuurlijk op deze gezellige markt. Ontdek de gemeenten waarmee Malle verbroederd is. Draai mee aan het Europese rad van fortuin en maak kans op toffe prijzen.

Programma voor scholen:

SNELCURSUS EU MALLE

15.05.2019 – Westmalle en 22.05.2019 - Oostmalle

Laatstejaarsleerlingen uit Malle kunnen een snelcursus Europese Unie volgen. Zo zijn ze goed voorbereid op de verkiezingen.

VORMING LEERKRACHTEN SECUNDAIR MALLE

15.05.2019 – 12u30 en 15 uur – Cafetaria De Notelaar

Hoe geef je les over de EU? Met extra aandacht voor de Europese verkiezingen.