Landbouw

14 May 2021

Linda Van Dessel uit Duffel is Korte Keten Kop 2021

Rechtstreeks je voedsel bij de boer kopen zit in de lift. Tijdens de Week van de Korte Keten, van 15 tot 23 mei, wordt dit extra in de kijker gezet. De inwoners van de provincie Antwerpen verkozen via een online stemming Linda Van Dessel van hoevewinkel Recht van ’t Veld in Duffel tot dé Korte Keten Kop 2021. Een jaar lang is zij de ambassadeur van de korte keten in de provincie Antwerpen. Tijdens de campagneweek zet het provinciebestuur de korteketenverkoop via verschillende verkooppunten extra in de kijker. Verspreid over de provincie zijn er verscheidene coronaproof activiteiten, waaronder heel wat fiets- en wandeltochten langs korteketenproducenten.

De Vlaamse provincies, de Vlaamse overheid, Steunpunt Korte Keten en het Vlaams Centrum voor Landbouw en VisserijMarketing (VLAM) organiseren ook dit jaar weer de Week van de Korte Keten, van 15 tot en met 23 mei. Deze campagne wil boodschappen doen rechtstreeks bij de boer bekender maken bij het grote publiek.

Koen Fasseur

Het boegbeeld van de campagne wordt Linda Van Dessel van hoevewinkel Recht van ’t Veld uit Duffel. Zij werd op 14 mei uitgeroepen tot Korte Keten Kop 2021 in de provincie Antwerpen. Uit een selectie van 5 eerder verkozen kandidaten won Linda een online stemming bij het grote publiek. De Duffelse plattelands-ondernemer wist 1153 stemmen te verzamelen, bijna één derde van alle uitgebrachte stemmen. In totaal werden er in enkele weken tijd 3631 stemmen uitgebracht via www.weekvandekorteketen.be. Als Korte Keten Kop 2021 zal Linda een heel jaar lang hét gezicht van de korte keten in de provincie Antwerpen zijn.

De afgelopen weken traden ook de vier andere laureaten van de Korte Keten Kop wedstrijd op de voorgrond als pleitbezorgers van lokaal lekkers: Mitch Verhaegen van EiGeel - Eieren met zijn eierautomaat in Geel, Bart Vanbroeckhoven van de nomadische vzw Kemp die lamsvlees en wol wordt verkoopt van hun schapen die op verschillende plaatsen in de Kempen en het Antwerpse grazen, Bart Verstraete van ’t VremdVeld uit Boechout bij wie je zelf groenten, fruit en bloemen kunt plukken ’t VremdVeld en Jan Valckx van De Lommerte in Laakdal die uitpakt met hoevevlees van Fleckvieh-runderen en biologische buitenvarkens en zelfplukboeketten.

Als Korte Keten Kop wint Linda een mooie trofee, die vast een ereplaats zal krijgen in haar hoevewinkel, met daarbovenop nog wat leuke items van bij de andere laureaten van de Korte Keten Kop, zoals een eierpakket van EiGeel–Eieren en een schapenvachtje van vzw Kemp.

Linda Van Dessel is Korte Keten Kop 2021

“Linda runt samen met haar echtgenoot Raf het familiebedrijf Recht van ’t Veld in Duffel. Zij zagen de korte keten zeven jaar geleden als een manier om een betere prijs te krijgen voor hun groenten. Vandaag verkopen ze in hun hoevewinkel naast eigen vollegrondsgroenten en chrysanten ook vlees, zuivel en groenten van collega-landbouwers. Dit is een mooi voorbeeld van solidariteit tussen landbouwers binnen de korte keten,” vertelt gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé.

We merken dat de klanten opnieuw voeling krijgen met de landbouwsector door geregeld op het erf en in onze hoevewinkel te komen,” getuigt kersverse Korte Keten Kop Linda Van Dessel. “Lokale producten via de korte keten hebben ongelooflijk veel voordelen, zowel voor de consument als voor de producent.”

Dat blijkt ook uit diverse onderzoeken en bevragingen. Een gezicht geven aan de moderne landbouwstiel, sociaal contact met de klanten, activiteiten voorzien voor stadsbewoners… het zijn maar enkele voordelen van een korte voedselketen. Door rechtstreeks bij de boer te kopen krijgen consumenten terug meer voeling met de herkomst van hun voedsel. Landbouwers in de korte keten kunnen een grotere fractie van de eindprijs van hun product behouden. De korte keten draagt ook bij tot een beter klimaat, én de waardering van de klanten werkt positief op het gemoed van de boer.    

Korte Keten in de lift

De provincie Antwerpen telt in totaal 167 hoeveproducenten. Vorig jaar zijn er 23 nieuwe hoeveproducenten bijgekomen, een stijging met 16%. “De jaren daarvoor steeg het aantal hoeveproducenten gemiddeld zo’n 10% per jaar. Corona heeft de sector duidelijk een boost gegeven; een fenomeen dat zich in heel Vlaanderen voordoet. De consument heeft de weg naar de korte keten gevonden, zowel in de stad als op het platteland. Er is meer vraag dan ooit naar kwaliteitsvolle verse producten, die veilig in de eigen buurt gekocht kunnen worden,” verklaart gedeputeerde voor Plattelandsbeleid Kathleen Helsen.

Week van de Korte Keten 2021

De vierde editie van de Week van de Korte Keten wil rechtstreeks winkelen bij de boer meer bekendmaken en de korteketenproducenten promoten. Van 15 tot 23 mei zet de campagne de veelzijdige korteketenverkoop met hoevewinkels, (boeren)markten, zelfplukinitiatieven, automaten, groenteabonnementen, voedselteams, afhaalpunten, CSA-boerderijen, webwinkels met verse producten, coöperaties en buurderijen extra in de kijker, onder andere met een hele reeks coronaproof georganiseerde activiteiten. Een overzicht vind je op www.weekvandekorteketen.be.