Landbouw

21 September 2020

Landbouw de vreemde eend in de bijt op het platteland?

46% van de totale oppervlakte van de provincie Antwerpen is bestemd als agrarisch gebied. In theorie is het dus voorbehouden voor land- en tuinbouw. In de praktijk wordt dat gebied steeds multifunctioneler en wordt de ruimte ook gebruikt als woonruimte, privétuin of om in te recreëren. Je vindt er ook natuur, bossen, hobbydieren, enzovoort. Het aandeel waar echt nog aan landbouw wordt gedaan, wordt steeds kleiner.

Bekijk de reportage op Plattelands TV

Er zijn ook steeds minder boeren. Elke maand hangen er in Vlaanderen 24 landbouwers hun kiel aan de haak. In de provincie Antwerpen stopt er elke vijf dagen een landbouwer. Hun boerderijen verliezen dan meestal hun agrarische functie. Wat volgt, is leegstand, afbraak of hergebruik. In de meeste gevallen volgt een niet-agrarisch hergebruik.

Deze twee fenomenen zorgen er samen voor dat landbouwers - uitgerekend in agrarisch gebied – steeds meer een vreemde eend in de bijt worden. Met het plattelandsproject “agrarisch hergebruik van landbouwinfrastructuur” probeert de Provincie Antwerpen daar wat aan te doen.

Ludwig Caluwé bezocht twee landbouwbedrijven die de voordelen én uitdagingen van agrarische herontwikkeling onder de knie hebben. 

Jef De Schutter in Pulle baat samen met zijn zus en ouders een melkveebedrijf uit.  Hun hoeve-ijs lokt fietsers van heinde en verre naar hun boerderij. Enkele jaren geleden kochten ze het landbouwbedrijf van hun buurman op. Die was enkele jaren eerder met zijn activiteiten gestopt. 

Emelie Laeremans uit Herselt stapte 15 jaar geleden mee in het melkveebedrijf van haar ouders. Ze hebben ondertussen al 4 bestaande, verlaten landbouwbedrijven opgekocht.

Ludwig Caluwé: "Als geen ander kennen deze landbouwbedrijven de voordelen én uitdagingen van agrarische herontwikkeling."