Landbouw

24 April 2018

Landbouw de vreemde eend in de bijt op het platteland?

Landelijk wonen, een authentiek pand, multifunctionele stallen, … aan mooie beloftes ontbreekt het niet bij de verkoop van een hoeve. Wie ligt er wakker van de bestemming agrarisch gebied? In de praktijk schijnbaar niemand, maar op beleidsniveau begint het te dagen dat landbouw de vreemde eend in de bijt wordt op het Vlaamse platteland.

De provincie Antwerpen is koploper in het niet-agrarisch gebruik van het agrarisch gebied. Ludwig Caluwé: “Ik vind het een confronterende vaststelling dat circa 30 procent van het landbouwareaal andere doeleinden dient. Om twee redenen wil hij niet bij de pakken blijven zitten: beschikbaarheid van grond is belangrijk voor de landbouw, en de open ruimte kan niet verder blijven versnipperen.” Op zoek naar nieuwe vestigingsmogelijkheden snijden landbouwers die open ruimte aan omdat verlaten bedrijfszetels niet geschikt lijken voor een moderne bedrijfsvoering. Dit terwijl niet-landbouwers gebruikmaken van de oude boerderijen om hun zonevreemde activiteiten uit te voeren.

Die paradox deed de provincie Antwerpen het voortouw nemen voor het PDPO-project rond agrarisch hergebruik van de landbouwinfrastructuur. Wuustwezel, één van de zes partnergemeenten in dit project, was gastheer voor de studiedag ‘Landbouw in agrarisch gebied: vreemde eend in de bijt?’.

Lees hier de toespraak