Landbouw

5 July 2019

Buurderij neemt intrek in het nieuwe provinciehuis

Vanaf donderdag 4 juli kunnen buren van het provinciehuis en personeelsleden van de provincie er wekelijks verse en ambachtelijke producten afhalen, die ze besteld hebben via een online webshop. Het provinciebestuur slaat zo twee vliegen in één klap: het geeft een heel praktische ondersteuning aan de korte-keten-verkoop van lokale producten én een extra publieke functie aan het nieuwe provinciehuis.

Elke week trekken boeren en ambachtslui van het platteland naar de stad om hun groenten, zuivel, vlees, brood, charcuterie, olie en bieren rechtstreeks aan de consument te verkopen. Vanaf 4 juli kunnen geïnteresseerde kopers elke donderdag terecht in de inkomhal van het Antwerpse provinciehuis. De bestaande Buurderij verhuist immers voor minstens 4 maanden van de school Sint Lucas in de Van Schoonbekestraat naar het provinciehuis aan de Koningin Elisabethlei in Antwerpen.

Buurderij-verantwoordelijke Marleen De Gruyter: “Voorheen zaten wij in de school van Sint Lucas, in vogelvlucht 300m van het provinciehuis. Een fijne locatie, maar tijdens de schoolvakanties konden we daar niet terecht. Door te verhuizen naar het provinciehuis kunnen we onze Buurderij ook in de zomermaanden én tijdens alle andere vakanties openhouden.”

Provinciebestuur moedigt lokale verkoop aan

Door deze verhuizing kunnen ook de eigen medewerkers van de provincie makkelijk in het systeem van de Buurderij stappen en elke donderdag na hun dagtaak verse producten mee naar huis nemen. Het provinciebestuur stimuleert al lang de korte-keten-verkoop van lokale producten en ziet een Buurderij in eigen huis als een logische volgende stap.

Gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé: “We hebben bijvoorbeeld streekmanden als relatiegeschenk en houden in ons personeelsrestaurant elk jaar een actieweek met verse hoeve- en streekproducten. Die acties dienen om de lokale producten meer bekendheid te geven. Nu maken we het nog wat gemakkelijker en geven we onze buren en medewerkers de kans om zelf zonder veel moeite rechtstreeks bij de producent lekkers van eigen bodem te kopen.”

Het initiatief valt bij die doelgroep duidelijk in de smaak: letterlijk en figuurlijk. “De nieuwe inschrijvingen voor de eerste Buurderij in het provinciehuis liepen heel vlot binnen,” verduidelijkt Marleen De Gruyer. “We zijn geëindigd met een kwart meer bestellingen dan normaal in de zomermaanden. Het kan niet anders of daar zitten heel wat buren en medewerkers van het provinciehuis bij. Ik denk ook dat we op deze locatie nog flink kunnen groeien. Wetende dat heel wat mensen nu nog met vakantie zijn, zal het aantal inschrijvingen de volgende weken ongetwijfeld nog toenemen wanneer het initiatief meer bekend raakt.”

Extra publieke functie voor nieuwe provinciehuis

Met de opening van de Buurderij krijgt het Antwerpse provinciehuis een extra publieke functie, stelt gedeputeerde Caluwé nog. “Sinds enkele weken kunnen buurtbewoners na de kantooruren ondergronds parkeren in het provinciehuis, en onze nieuw aangelegde tuin wordt straks een park dat voor iedereen toegankelijk is. Dit extra aanbod onderstreept dat het nieuwe provinciehuis een open huis is.”

Vooraf bestellen voor dinsdagnacht via www.boerenenburen.be

Afhalen kan elke donderdag van 16.30u tot 17.30u. Je brengt best een eigen draagtas en/of koeltas mee.

Waar:
Inkomhal provinciehuis Antwerpen, Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen

Meer info:
https://boerenenburen.be/nl-BE/assemblies/8143