Landbouw

19 December 2019

200 nieuwe klanten vinden hun weg naar de buurderij na verhuizing naar provinciehuis

Sinds ze deze zomer verhuisde van de Van Schoonbekestraat naar het nieuwe provinciehuis heeft de voormalige buurderij Antwerpen Zuid er 200 nieuwe leden bijgekregen en zagen de producenten hun omzet met 25% toenemen. De Antwerpse deputatie spreekt van een geslaagd proefproject en heeft het initiatief voor onbepaalde duur verlengd. 

Het concept van de buurderij is verrassend eenvoudig. Wie voor dinsdagnacht online een bestelling plaatst via www.boerenenburen.be kan op donderdag tussen 16 en 17.30 uur die verse producten ophalen in de ondergrondse garage van het provinciehuis. De producenten brengen ze zelf ter plaatse. Op en top korte keten dus!

“Als provinciebestuur willen we de korteketenverkoop stimuleren. Hoe kan dat beter dan door zelf een afhaalmoment voor de buurderij te organiseren in het provinciehuis? We verlagen daarmee de drempel voor onze medewerkers om lokale producten te kopen. Na hun dagtaak halen ze hun bestelling op en gaan naar huis. Ook onze buren maken er gretig gebruik van. Met deze buurderij versterkt het provinciehuis zijn publieke functie,” licht Ludwig Caluwé toe.  

“Een drive-in buurderij, dat hadden ze nog niet in Antwerpen ... tot wij met onze buurderij een plaats kregen in de parkeergarage van het provinciehuis. Of je nu met de auto, met de fiets of te voet komt: je wordt altijd met de glimlach verder geholpen door onze producenten,” lacht buurderijverantwoordelijke Marleen De Gruyter.

Gedeputeerde voor Plattelandsbeleid Kathleen Helsen zet graag het belang van korteketeninitiatieven in de verf: “Hoewel mensen soms dicht bij een boerderij wonen, is de mentale afstand ver. Korteketeninitiatieven zoals de buurderij maken die afstand kleiner; letterlijk en figuurlijk. Hoe kleiner de kloof is tussen voedselconsumenten en –producenten, hoe groter het draagvlak is voor onze land- en tuinbouw.”

“Op donderdag 19 december vindt de laatste buurderij van 2019 plaats in het provinciehuis,” voegt Marleen De Gruyter er nog snel aan toe. “We hebben dan bovenop ons gewone aanbod ook een aantal feestelijke producten zoals oliën van Migino uit Hove en Belgische saffraan uit Herentals in ons aanbod. Elke bezoeker krijgt bovendien een kerstsnoepje, da’s beloofd!”

Week van de Korte Keten

In 2020 neemt de provincie Antwerpen samen met de andere Vlaamse provincies weer deel aan de Week van de Korte Keten. Van 6 tot en met 14 juni organiseren producenten, gemeenten en provincies activiteiten om de korteketenverkoop op boerderijen, boerenmarkten, zelfpluktuinen, enzovoort in de kijker te zetten. De buurderijwerking in het provinciehuis past mooi in dat plaatje.