Tijdens de provinciale landschapsdag in september lanceerde de provincie Antwerpen een uitgebreide brochure over het havenlandschap van wereldhaven Antwerpen. De brochure is bedoeld voor gidsen, bedrijven en scholen. Je kan ze bestellen via het Erfgoedloket van de provincie Antwerpen. De brochure vertelt meer over de turbulente geschiedenis: ontginningen, bedijkingen, overstromingen, landbouw en havenactiviteiten creëerden namelijk het voorbije millennium een landschap in beweging. Onder meer de archeologische vondsten tijdens de aanleg van het Deurganckdok in Doel komen aan bod. De Wase Scheldepolders zijn archeologisch uniek in Vlaanderen. Nergens anders bleef het prehistorische landschap en erfgoed op een dergelijke schaal bewaard.
De Antwerpse haven was sinds de middeleeuwen een veilige haven, met beschutte inhammen waar ruien en vlieten, sporen van stadsuitbreidingen, aansloten op de Schelde. Via de stroom dringen vandaag ’s werelds grootste containerschepen bijna 100 kilometer diep door in Europa’s meest verstedelijkte en geïndustrialiseerde hart.
Natuur
De Schelde heeft een bepalende invloed op het landschap eromheen. Denk aan overstromingen en aan de dijken die door de eeuwen heen werden opgetrokken om de rivier te bedwingen. Ook het Antwerpse stadslandschap en de havenlandschappen zijn een rechtstreeks gevolg van diezelfde Schelde. Ook voor de natuur is de Schelde allesbepalend. Eb en vloed en de wisselende invloed van zout water creëren een landschap boordevol variatie en biodiversiteit. Het project Antwerpse Haven Natuurlijker, een samenwerking van Natuurpunt, het Havenbedrijf Antwerpen en de Maatschappij Linkerscheldeoever, probeert natuur en industrie en havenontwikkeling zo goed mogelijk te verzoenen.