Van 20 mei tot 24 mei organiseert Europa Direct voor het eerst samen met het Havencentrum en Port of Antwerp een Europaweek in en om het Havenhuis. Acht klassen uit het vijfde en zesde leerjaar van lagere scholen uit Brecht, Hemiksem, Schoten en Zandvliet nemen er deel aan een rollenspel over de Europese Unie en maken een rondvaart door de Antwerpse haven.
De interactieve Europasessie maakt van de leerlingen echte Europa-experts in amper twee uur tijd. Tijdens het rollenspel kruipen de leerlingen in de huid van de ministers van de lidstaten. Ze discussiëren én stemmen over een wetsvoorstel over de vraag of de EU plastic wegwerpzakjes moet verbieden. De leerlingen maken daarna ook nog een Europese begroting op, alsof ze een Europees parlementslid zouden zijn.
Het thema van deze sessies is bijzonder actueel door de bewustwordingscampagne ‘mei plasticvrij’ en sluit ook aan bij de activiteiten in de Antwerpse haven. De chemiesector neemt daar immers een prominente plaats in. Ze beschouwt het als een topprioriteit om te voorkomen dat de plastic pellets die geproduceerd worden in de haven verloren gaan in het water of op andere locaties. Via het Zero Pellets Project wordt er in de toekomst zelfs naar gestreefd om het verlies van deze pellets tot nul te herleiden.
“Europa en de haven van Antwerpen zijn nauw met elkaar verbonden. Hier komen dagelijks producten uit de hele EU toe om in ons land verdeeld te worden of verder te reizen naar andere landen. Het thema plastic sluit dan weer nauw aan bij de activiteiten in het Havencentrum. We hebben hier zelfs plastic gerecycleerd in het pop-up Plastic Lab in februari” , licht Ludwig Caluwé toe.
De haven van Antwerpen ontdekken
De interactieve Europasessie en het Europese rollenspel vinden plaats in het door Zaha Hadid Architects ontworpen Havenhuis. Daarna nemen medewerkers van het Havencentrum de deelnemers mee op ontdekkingsreis door het havengebied. Tijdens een 2 uur durende rondvaart door de Antwerpse dokken zien de leerlingen de haven van dichtbij in actie. Een gids vertelt de kinderen ondertussen over de verschillende beroepen in de haven. Ze gaan ook zelf aan de slag met doe-koffers vol educatieve spelletjes, zoals de Beroepen-Wie-Ben-Ik.
Dit is een mooi initiatief om jongeren op een interactieve manier te laten kennismaken met de haven als een van de grootste economische motoren van Vlaanderen die duurzaamheid hoog in het vaandel draagt. Samen met de havengemeenschap en de industrie leveren we heel wat inspanningen waarbij we voluit de kaart trekken van innovatie met projecten zoals het inzetten op alternatieve brandstoffen of de uitrol van walstroomkasten.
Over Europa Direct
Europa Direct reist het hele schooljaar door de provincie met een educatief aanbod voor de derde graad van het basisonderwijs. “Op enkele dagen van de Europese verkiezingen is de EU ook voor kinderen een bijzonder interessant onderwerp. Ze lezen, zien en horen er dingen over en komen met die vragen naar school. Door deel te nemen aan deze Europaweek doen de leerlingen op een interactieve manier basiskennis op over het ontstaan en de werking van de EU,” verduidelijkt Kathleen Helsen, gedeputeerde voor Europese Samenwerking.
Dit is de voorlaatste Europaweek van dit schooljaar, van 10 tot 14 juni vindt er nog één plaats in het Veiligheidsinstituut in Antwerpen.
Over het Havencentrum
Het Havencentrum brengt jongeren naar de onbekende en overweldigende wereld van de haven van Antwerpen. Ze worden meegenomen naar plaatsen en bedrijven waar ze anders nooit komen en komen in contact met mensen die in de haven werken. Inspirerende verhalen en uitdagingen op maat laten zien welke toekomstmogelijkheden er voor hen zijn in deze wereldhaven. Zo wordt voor later al de link gelegd tussen studiekeuze en werkgelegenheid.
Over Port of Antwerp
Port of Antwerp is de tweede grootste haven van Europa en daarmee een belangrijke motor voor de Belgische economie. De haven behandelt jaarlijks zo’n 235 miljoen ton goederen en huisvest de grootste geïntegreerde chemische cluster in Europa. Daarmee zorgt de haven, direct en indirect, voor 143.000 jobs en een toegevoegde waarde van ruim 20 miljard euro aan onze economie.