Haven

2 July 2020

“Havenland trekt dagjesmensen de haven in”

De haven van Antwerpen nodigt uit en toont haar veelzijdige kant: van natuur over cultuur en erfgoed tot educatie, mét een vleugje horeca. Vanaf 1 juli staan alle mogelijkheden gebundeld op www.havenland.be.

Havenland verzamelt de initiatieven van zowat 20 organisaties die actief zijn in en rond de haven van Antwerpen. Centraal staat de bezoeker: iedereen die iets leuks wil beleven in het havengebied. Of het nu gaat om schepen spotten, uitwaaien in het weidse polderlandschap, zeldzame vogels spotten, wandelen in een van de vele natuurgebieden of fietsen door de immense haveninfrastructuur – in Havenland kan het allemaal.

Wie op zoek is naar inspiratie voor een (dag)uitstap kan vanaf 1 juli terecht op de nieuwe website www.havenland.be. Gevarieerde verhalen en een activiteitenkalender prikkelen de zin om eropuit te trekken. Op het terrein zullen routes en deelnemende partners te herkennen zijn aan het Havenlandlabel. Dat label garandeert dat de deelnemende initiatieven voldoende kwaliteit bieden. Samen met de fiets- en recreatiekaart en de website is het ook dé manier om makkelijk je weg in de gigantische haven te vinden en je uitstap goed te plannen.

Heel wat overheden en privé-organisaties bieden hun eigen recreatieve en informatieve activiteiten aan in en rond het havengebied. Havenland brengt al die initiatieven op een eenvoudige en overzichtelijke manier onder de aandacht. Op deze manier kan ‘Havenland’ de band tussen de haven van Antwerpen, de havengemeenschap, wie in de omgeving woont en al wie er wil komen ontspannen of iets bijleren.”

“Met Havenland grijpen we de kans om de verschillende aspecten die horen bij het leven in en rond een wereldhaven onder de aandacht te brengen” legt Boudewijn Vlegels, voorzitter van Maatschappij Linkerscheldeoever uit.“ Zo is er niet alleen aandacht voor het economische aspect, ook de inspanningen rond natuurbehoud die we samen met verschillende partners leveren of de rijke geschiedenis van het havengebied komen aan bod. Bovendien willen we met Havenland de lokale ondernemers die op een of andere manier bezig zijn met dat hele havengebeuren actief betrekken.”

“Wanneer we in het Havencentrum groepen ontvangen, merken we dat de meeste bezoekers verwonderd zijn over de grote impact van die haven op hun eigen leven en over de veelheid aan dingen die in en rond de haven te beleven is. Daar willen we met Havenland op in spelen. Onze doelgroep zijn niet alleen aan jongeren tijdens de Havenlandklassen of ander excursies, maar alle mensen die nieuwsgierig zijn naar het enorme reilen en zeilen binnen zo’n havengebied”, besluit Ludwig Caluwé.

Havenland doet ook een oproep aan wie als ondernemer een idee heeft om zelf iets te organiseren in het havengebied. Zij kunnen dat laten weten via de website.

Een voorsmaakje van wat je in Havenland mag verwachten

Wij selecteerden vier routes die kant-en-klaar beschikbaar zijn. Ze zijn alle vier geschikt voor fietsers en volgen vaak het fietsknooppuntennetwerk van de provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Sommige routes kun je ook te voet afleggen. En om helemaal bij te dragen aan het vakantiegevoel zijn alle routes bereikbaar vanop een halte van DeWaterbus.

Route 1: Havenland voor natuurliefhebbers

Deze route start aan de halte van DeWaterbus in Zwijndrecht (bij DEME), is zo’n 18 km lang en legt uiteraard de klemtoon op natuurbeleving. Vogels spotten in het Rietveld Kallo? Genieten van de rust in de Lisdodde? Vandaaruit fiets je door het havengebied, via Kallosluis en Ketenisseschor, helemaal naar Fort Liefkenshoek waar deze route eindigt.

Route 2: Havenland voor gezinnen

Gezinnen met jonge kinderen maken in deze korte route in en rond Lillo van zo’n 2 à 3 km kennis met de werking en geschiedenis van de haven. Jullie bezoeken er onder andere het historische dorpscentrum of het douanekantoor uit de populaire reeks Mega Mindy.

Route 3: Havenland voor jeugd

Op zoek naar een originele daguitstap met de jeugdvereniging? Dan is deze route jullie helemaal op het lijf geschreven! Starten doen jullie aan het MAS Havenpaviljoen. Daarna gaat het per fiets richting Havenhuis, ’t Boomke, de graffiti op de waterkeringsmuur helemaal langs de raffinaderijen tot in Lillo voor een bezoek aan het dorp van Lillo. Terugkeren kan via DeWaterbus. Als deze fietsroute nog niet pittig genoeg is, zijn er 2 mogelijke uitbreidingen: verder noordelijk op rechteroever, of waag de oversteek en ontdek Fort Liefkenshoek op linkeroever. Smeer die benen maar in!

Route 4: Havenland voor vriendengroepen

Zin in een stevige fietstocht met de vrienden? Probeer dan deze route van zo’n 34 km. Vertrek- en eindpunt is Fort Liefkenshoek. Van hieruit trek je het poldergebied in. Verwacht je aan een tocht met weidse vergezichten.

Deze vier Havenlandroutes en meer inspiratie voor je bezoek aan Havenland, vind je vanaf 1 juli terug op www.havenland.be. Volg Havenland ook op Facebook en Instagram en laat je het jaar rond inspireren.