Financiën

4 January 2021

Provincie Antwerpen stapt mee in digitaal overheidsplatform eBox

De provincie Antwerpen biedt vanaf 2021 de mogelijkheid om haar aanslagbiljetten voor de algemene provinciebelasting digitaal te ontvangen via eBox. De provincie heeft sinds 2017 al een eigen digitaal portaal voor belastingdocumenten. Het grote voordeel van de overstap naar eBox is echter dat de burgers hun documenten van de overheid zo op één centrale plek bekomen. De provincie schakelt eerst over voor de algemene belasting (gezinnen) en later voor de belasting op bedrijven.

De digitale transformatie maakt dat overheden, organisaties en bedrijven maximaal overschakelen op online communicatie. De provincie Antwerpen kiest al langer resoluut voor digitalisering en een duurzame toekomst. Ze startte al in maart 2017 met een eigen digitaal belastingportaal, waarop ondertussen meer dan 20.000 burgers zich hebben geregistreerd. Nu de provincie Antwerpen overschakelt naar eBox, wordt dat eigen digitaal belastingportaal voor gezinnen stopgezet. De registraties kunnen helaas niet automatisch worden overgezet naar eBox. Daarom krijgen de betrokken inwoners begin januari een persoonlijke e-mail om hen op de hoogte stellen.

Het digitaal belastingportaal van de provincie Antwerpen voor de bedrijven blijft wel nog behouden. Er wordt nog onderzocht of eBox als digitaal verzendkanaal ook voor de Antwerpse bedrijven gebruikt kan worden. 

eBox, voor efficiënte overheidscommunicatie

eBox (www.myebox.be) is een service van de federale overheidsdienst Beleid en Ondersteuning. Via eBox, een persoonlijke en beveiligde elektronische postbus, kunnen burgers officiële documenten van de overheid bekijken, bewaren en beheren. Verschillende overheidsdiensten en burgers maken er al gebruik van. In de provincie Antwerpen kozen al meer dan 128.000 gezinnen voor eBox, goed voor bijna 20% van de belastingplichtige gezinnen in de provincie.

Digitale ontvangst van overheidsdocumenten

Wie eBox voor 1 maart 2021 geactiveerd heeft, krijgt het aanslagbiljet voor algemene provinciebelasting automatisch via eBox. Wie eBox niet activeert, krijgt de belastingdocumenten van de provincie nog op papier.