Economie

24 April 2018

UNIZO Provincie Antwerpen gaat op zoek naar meest ondernemende jeugdbeweging

Voor het eerst organiseert UNIZO Provincie Antwerpen, samen met de provincie Antwerpen en KBC als partners, een wedstrijd waarbij de meest ondernemende jeugdbeweging uit de provincie wordt bekroond. “Veel ondernemers hebben ooit het klappen van de zweep geleerd in de jeugdbeweging”, zo luidt. “Hoog tijd dus dat ook het ondernemerschap bij jongeren op deze manier wordt gestimuleerd”, redeneerde men bij UNIZO Provincie Antwerpen. De nieuwe campagne werd niet toevallig gelanceerd bij Chiro Myin uit Kalmthout, waar de leden in het recente verleden al blijk gaven van een gezonde ondernemingszin.

Alle jeugdbewegingen uit de provincie kunnen deze zomer meedoen aan de zoektocht naar de meest ondernemende jeugdbeweging van 2018. Met een geslaagd projectidee of een mooi ondernemend initiatief maken de inschrijvende groepen kans om een mooi bedrag te winnen.

Unizo Antwerpen

Sofi Van Ussel, directeur UNIZO Provincie Antwerpen, en Ludwig Caluwé, gedeputeerde bevoegd voor Economie, lanceerden de wedstrijd bij Chiro Myin in Kalmthout. De Chiroleden haalden vorig jaar het nieuws toen ze met een ondernemend feestweekend genoeg geld verdienden om hun lokalen te kunnen voorzien van zonnepanelen.

“Zo’n initiatief levert niet alleen financiële winst op. Ik ben ervan overtuigd dat de leden van deze jeugdbeweging er ook erg veel van geleerd hebben: hoe werk je samen aan hetzelfde doel, welke keuzes maak je, hoe worden de taken verdeeld, wie houdt het budget in de gaten…? Kortom: allemaal dingen waar je als ondernemer ook mee geconfronteerd wordt”, weet Sofi Van Ussel, directeur UNIZO Provincie Antwerpen. Met de nieuwe wedstrijd wil de ondernemersorganisatie in de hele provincie jeugdbewegingen stimuleren om gelijkaardige initiatieven te nemen.

Ook de provincie Antwerpen zet mee haar schouders onder het initiatief. Ludwig Caluwé, gedeputeerde bevoegd voor Economie: “Met tal van initiatieven zetten we als provincie in op het klaarstomen van de ondernemers van morgen. Die zitten niet alleen op de schoolbanken, maar zijn ook actief bij jeugdbewegingen. Door het ondernemerschap bij jongeren te stimuleren, willen we niet enkel ondernemers kweken, ook voor werknemers is een gezonde ondernemerszin een meerwaarde en belangrijke competentie. Met succes tot nu toe, want we merken de laatste jaren een duidelijke stijging in aantal starters in onze provincie.”

Uit de Startersatlas van Unizo, Graydon en UCM blijkt dat we vorig jaar een recordaantal nieuwe starters hadden in heel België. Niet minder dan 95.081 nieuwe ondernemingen, zowel eenmanszaken als vennootschappen, werden er in 2017 opgericht. Dat is een toename met 5,91 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De provincie Antwerpen staat met 15.643 nieuwe starters ver vooraan in de provinciale lijst van België. Met een stijging van 6,22% moet het in Vlaanderen alleen Vlaams-Brabant laten voorgaan.

Met een geslaagd projectidee of een mooi ondernemend initiatief maken de inschrijvende groepen kans om een mooi bedrag te winnen. De winnaar krijgt een geschenkcheque (Adventure Valley) ter waarde van 1.500 euro (voor de laureaat-winnaar); en 4x geschenkcheques (Citypolis Antwerpen) ter waarde van 250 euro/cheque (voor de overige finalisten.  Bovendien kan de winnende groep rekenen op een begeleiding op maat door UNIZO. De wedstrijd loopt deze zomer zodat in september, bij de start van het nieuwe jeugdbewegingsseizoen, de winnaars kunnen worden bekendgemaakt. De wedstrijd staat open voor alle 8 erkende jeugdbewegingen uit Antwerpen.