Economie

5 March 2020

Trends Gazellen Ambassadeurs 2020 bekendgemaakt

Woensdagavond 4 maart werden bij Toyota Material Handling in Willebroek de awards van de Trends Gazellen Ambassadeur 2020 in de provincie Antwerpen uitgereikt.

Dat zijn de snelst groeiende bedrijven van de provincie Antwerpen. Het gaat om DCA uit Beerse, ESAS 3 Services uit Wilrijk en Afval Alternatief uit Dessel. Zij mogen zich voortaan Trends Gazellen Ambassadeur noemen.

Het financieel-economisch weekblad Trends selecteert jaarlijks per provincie de 200 snelst groeiende en financieel gezonde bedrijven die een belangrijke bijdrage leveren aan de dynamiek, werkgelegenheid en innovatie in hun regio. 

Drie bedrijven vielen in de prijzen:

  • Afval Alternatief uit Dessel (categorie kleine onderneming, met een omzet van minder dan 1 miljoen euro)
  • ESAS 3 Services uit Wilrijk (categorie middelgrote onderneming, met een omzet tussen 1 en 10 miljoen euro)
  • DCA uit Beerse (categorie grote onderneming met een omzet van meer dan 10 miljoen euro).
Koen Fasseur

De criteria op basis waarvan ze werden bekroond zijn de groei in omzet, in personeel en in toegevoegde waarde.   

Gedeputeerde voor Economie en Innovatie Ludwig Caluwé reikte namens de provincie Antwerpen de prijzen uit. “De provincie Antwerpen is goed voor zo’n 32% van het totale binnenlandse product in Vlaanderen. Ze telt ook het grootste aantal ondernemers van België en het grootste aantal oprichtingen van nieuwe bedrijven. Die goede cijfers zijn belangrijk voor de economische weerbaarheid van onze provincie. Daarom blijven we als provinciebestuur het ondernemerschap actief stimuleren. De Trends Gazellen zetten het ondernemerschap positief in de kijker en enthousiasmeren bovendien andere ondernemers.

Ambassadeur grote bedrijven: DCA, aannemer en projectontwikkelaar uit Beerse

DCA is een gediversifieerde bouwgroep uit Beerse, met verschillende afdelingen. De bouwafdeling tekent voor ruim de helft van de omzet en omvat zowel private residentiële projecten als projecten in de openbare sector zoals ziekenhuizen, scholen, sociale woningbouw, enzovoort. Infrastructuurwerken zijn goed voor bijna een derde van de omzet. Het gaat om wegenwerken, parkings en waterzuiveringsinstallaties. DCA had al heel wat te vieren de afgelopen tijd: de 50ste verjaardag van het bedrijf, het certificaat Great Place to Work, de BIM Award en de titel Innovator van het Jaar. De trofee van Trends Gazellen Ambassadeur sluit het rijtje mooi af.

Ambassadeur middelgrote bedrijven: ESAS 3 services, IT-bedrijf uit Wilrijk

IT-dienstverlener ESAS uit Wilrijk zag zijn omzet door groei en overnames in 2019 verdubbelen tot 174 miljoen euro. Het bedrijf is actief in de Benelux, maar koestert verdere nationale en internationale expansieplannen. De IT-dienstverlener uit Wilrijk installeert, onderhoudt en monitort hardware voor telecombedrijven als Proximus en Telenet. De opkomst van het internet der dingen opent nieuwe markten voor ESAS. Zo ligt de focus steeds meer op de slimme elektriciteitsmeters. In het Groothertogdom Luxemburg is het bedrijf al twee jaar bezig met de installatie van liefst 100.000 exemplaren.

Ambassadeur kleine bedrijven: Afval Alternatief, afvalophaler uit Dessel

In een wereld van giganten doet de afvalophaler Afval Alternatief het op zijn eigen manier. Het bedrijf met hoofdkwartier in Dessel heeft de 10 miljoen euro omzet in het vizier. Elke klant kan rekenen op een persoonlijke en flexibele dienstverlening. Er wordt gezocht naar de meest duurzame maar naar een economisch verantwoorde manier van afvalophaling. Duurzaamheid staat centraal: de vloot van het bedrijf bestaat uitsluitend uit vrachtwagens van emissieklasse Euro 6 en binnenkort gaat de eerste lng-vrachtwagen de baan op. Afval Alternatief staat ook in voor het transport van het zusterbedrijf Bioflam, dat houtkrullen van grote schaverijen omzet in hoogwaardige pellets. Een schoolvoorbeeld van de circulaire economie.