Economie

17 September 2020

ResourCity brengt materialen op unieke manier tot leven

Jongeren spelenderwijs warm maken voor wetenschap en geschiedenis? Het kan met de ResourCity-app van de Vlaamse onderzoeksorganisatie VITO al in steden zoals Parijs, Kopenhagen, Oss, Antwerpen, Mol en Mechelen.

"En vanaf half september ook in Herentals." zegt burgemeester Mien van Olmen.  "ResourCity is een interactieve app die jongeren bewust wil maken van de talrijke materialen die ons omringen, en bij uitbreiding hoe we daarmee via bijvoorbeeld hergebruik op een duurzame manier kunnen omgaan."

De omgeving waarin we dagdagelijks leven zit boordevol chemische bouwstenen, van koolstof over zuurstof, goud, kobalt tot platina. Sommige chemische elementen vinden we gewoonweg in de lucht die we inademen, andere in allerlei producten en gebouwen. Elke stad is een ResourCity, een urban mine of stadsmijn vol resources of materialen. De ResourCity-app maakt enkel van deze grondstoffen zichtbaar aan de hand van augmented reality technologie.

Download de app gratis op de smartphone en zoek de tachtig verstopte chemische elementen op het grondgebied van Herentals, Noorderwijk en Morkhoven.

Heb je alle 80 chemische elementen gevonden en er onderweg de juiste moleculen mee gebouwd? Dan win je een gratis toegangsticket voor Hidrodoe.

Zoek bijvoorbeeld naar waterstof (H) bij de ijskelder op kasteeldomein van Hof Le Paige, vind de link tussen een personentrein in Noorderwijk-Morkhoven en het element koolstof (C), of ontdek het verband tussen zaal ’t Hof en het exotische element platinum (Pt).

Weet je trouwens waarom de inwoners van Herentals wel eens ‘de klokkenververs’ worden genoemd? Ontdek het allemaal al wandelend in de ResourCity-app voor Herentals.

Herentals als nieuwste ResourCity is een STEM-initiatief van stad Herentals en VITO met de gewaardeerde steun van Provincie Antwerpen en Hidrodoe.

ResourCity-app