Economie

18 June 2018

Provincie publiceert jaarlijkse cijfers over gemeentelijke detailhandel

Voor het vijfde jaar op rij bezorgen de Vlaamse provincies aan elke Vlaamse gemeente de meest recente detailhandelsgegevens, in de zogenaamde Feitenfiche. Sinds dit jaar is de Feitenfiche beschikbaar in een online tool, wat gebruiksvriendelijker is voor de gemeenten.  

In de Feitenfiche krijgt elke Vlaamse gemeente “in een klik” zicht op gegevens over de detailhandel, per winkelgebied. Waar zijn er welke winkels, hoe groot zijn ze en in welke branche zijn ze onder te verdelen? Daarnaast worden ook de koopstromen weergegeven: uit welke gemeenten komen consumenten en waar gaan de eigen inwoners precies winkelen?

Meten is weten

Er zijn vandaag 32.625 handelspanden in de provincie Antwerpen. Dit is een daling van 3,5% in tien jaar tijd. Samen nemen ze zo’n 3,6km² ruimte in. Dit is 10,15% meer dan in 2008. Voor elke 1.000 inwoners in de provincie Antwerpen zijn er 17,81 handelspanden. 10,2% ervan staat leeg. Dit is meer dan het Vlaams gemiddelde (9,2%). Dit zijn enkele opmerkelijke cijfers uit de nieuwe Feitenfiches voor detailhandel.

De cijfers geven een paradox beeld” zegt Ludwig Caluwé, gedeputeerde bevoegd voor Economie. “Er zijn minder winkelpanden, maar ze worden steeds groter. Dit komt vooral door een toename van de baanwinkels. Dit is op termijn onhoudbaar.” Ook steeds meer steden en gemeenten volgen deze zienswijze. Vorige maandag engageerden de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen en 13 gemeenten langs de steenwegen N70 Gent-Antwerpen en de N10 Lier-Aarschot zich nog om over hun grenzen heen het probleem aan te pakken.

We zijn niet tegen baanwinkels”. benadrukt Ludwig Caluwé. “Maar we moeten de verrommeling tegen gaan en de ruimte beter benutten. Om zo een goed evenwicht vinden tussen detailhandel in de kernen en langs de steenwegen.”

Nieuw format

De Feitenfiche is vanaf dit jaar beschikbaar op het online platform van Provincies in Cijfers. We stellen de cijfers voor in een visueel aantrekkelijk dashboard. Daarnaast kunnen gemeenten die diepgaande detailhandelsanalyses willen maken, de nodige gegevens gemakkelijk koppelen aan de andere data uit Provincies in Cijfers.

Bijzonder voor deze versie van de Feitenfiche is dat er voor de gegevens over de winkels nu een 10-jarige vergelijking mogelijk is voor elke gemeente. We beschikken immers over detailhandelsgegevens sinds 2008.

Ludwig Caluwé is verheugd over de nieuwe Feitenfiche. Hij stipt wel aan dat de gemeenten er nog steeds niet alleen voor staan. “De provincie blijft uiteraard ter beschikking staan om detailhandelsanalyses op maat uit te voeren. Ook ons coachingstraject blijft lopen: gemeenten die werk willen maken van hun detailhandel kunnen een beroep doen op een provinciale detailhandelscoach. Bijna de helft van de gemeenten in onze provincie deed dit al”.

De Feitenfiches zijn beschikbaar op https://provincies.incijfers.be/dashboard/Detailhandel

Provincies in cijfers
Provincies in Cijfers is een initiatief van de vijf Vlaamse provincies. Via deze gratis databank kan iedereen via kant-en-klare grafieken, tabellen, kaarten, datasets en fiches een correct beeld aanmaken van de economische omgeving. De gegevens kan men in een overzichtelijk rapport gieten, klaar voor gebruik.

Meer info over Provincies in cijfers bij data.analyse@provincieantwerpen.be.

Meer info over de Feitenfiches zelf bij economie@provincieantwerpen.be