Economie

8 March 2018

Provincie en Trends zetten snelst groeiende bedrijven in de bloemetjes

Woensdagavond 7 maart werden de Trends Gazellen 2018, de snelst groeiende bedrijven van de provincie Antwerpen, bekend gemaakt. Galapagos uit Mechelen, Belcotec uit Geel en RailTraxx uit Antwerpen mogen zich voortaan Trends Gazellen Ambassadeur noemen. Gedeputeerde voor Economie Ludwig Caluwé feliciteerde hen uitdrukkelijk namens de provincie Antwerpen, die al jarenlang partner is van de Trends Gazellen.

De trofeeën werden overhandigd door Ludwig Caluwé, gedeputeerde bevoegd voor Economie: “Wij zijn reeds jarenlang een trouwe partner van de Trends Gazellen, omdat op deze manier ondernemerschap positief in de kijker wordt gezet. De goede resultaten van de bedrijven in onze regio zijn belangrijk voor onze economische groei, maar ze enthousiasmeren ook andere ondernemers. De provincie Antwerpen mocht vorig jaar 16.824 nieuwe ondernemingen verwelkomen. Dat is bijna 2 procent meer dan in 2016. Daarmee is Antwerpen de provincie met het hoogste aantal starters. We zetten met tal van initiatieven al jaren in op het klaarstomen van de ondernemers van morgen en dat werpt vruchten af”.

Koen Fasseur voor provincie Antwerpen

Elk jaar selecteert het financieel-economisch weekblad Trends per provincie de 200 snelst groeiende en financieel gezonde bedrijven die een belangrijke bijdrage leveren aan de dynamiek, werkgelegenheid en innovatie in hun regio. Gisterenavond werd bij Studio 100 in Schelle de Trends Gazellen Ambassadeur per categorie bekendgemaakt: 1 kleine onderneming (omzet minder dan 1 miljoen), 1 middelgrote onderneming (omzet tussen 1 en 10 miljoen) en 1 grote onderneming (omzet meer dan 10 miljoen). Daarbij werd gekeken naar de groei van de omzet, het personeelsbestand en de cashflow.

Galapagos, groot biotechbedrijf uit Mechelen

Boitechbedrijf Galapagos is gespecialiseerd in onderzoek naar nieuwe, meer doeltreffende behandelingen tegen bepaalde auto-immuunziekten, fibrose of andere pathologieën die ontstekingen veroorzaken. Het Nederlands-Belgische bedrijf heeft ook vestigingen in Nederland, Frankrijk en Kroatië. In 2017 realiseerde Galapagos een omzet van 155,9 miljoen euro. Het bedrijf telt intussen meer dan 600 werknemers.

Belcotec, middelgrote onderneming uit Geel

Belgotec is actief in de HVAC-sector (heating, ventilation, airco en cooling). Het bedrijf telt een zestigtal medewerkers, evenveel arbeiders als bedienden. Belgotec zag zijn omzet in vijf jaar tijd (2012-2017) aandikken van 1 miljoen tot ruim 16 miljoen euro.

Sinds de start focust het bedrijf op projecten met een waarde tussen 300.000 en 4 miljoen euro. Het gaat om grote residentiële werven, kantoorgebouwen, zorgcentra enzovoort. Belcotec was het eerste bedrijf dat zich vestigde in het Innovatiepark in Geel, een bedrijvenzone van 20 hectare voor bedrijven die willen samenwerken met de lokale onderwijsinstellingen van de KU Leuven en Hogeschool Thomas More Kempen.

Private spoorwegmaatschappij RailTraxx, kleine onderneming uit Antwerpen

Spoorwegmaatschappij RailTraxx heeft een netwerk uitgebouwd met zo'n 35 lokale antennes in een straal van 300 km rond de Antwerpse haven. Daarnaast ontwikkelde RailTraxx ook dagelijkse verbindingen met het Zwitserse Bazel, vanwaar goederen verder over de Alpen trekken en het Oostenrijkse Passau, de poort naar Oost-Europa.