Economie

23 June 2017

Provincie Antwerpen ondertekent samenwerkingsakkoord met Chinese stadsprovincie Tianjin

Na 10 jaar intensieve relaties hebben de provincie Antwerpen en Tianjin, één van de vier Chinese nationale stadsprovincies, een samenwerkingsakkoord ondertekend. Naar aanleiding daarvan bezocht een delegatie uit Tianjin, ondertussen ook bekend als de nieuwe thuishaven van Rode Duivel Axel Witsel, onze provincie. Burgemeester en vicepartijsecretaris van Tianjin, Wang Dongfeng zette samen met gedeputeerde bevoegd voor Internationale Samenwerking Ludwig Caluwé en gouverneur Cathy Berx de handtekening onder een nieuwe stap in de vriendschap en samenwerking.

Foto: Copyright: Britt Guns

Gedeputeerde bevoegd voor Internationale Samenwerking Ludwig Caluwé: “Met het oog op onze gemeenschappelijke welvaart en ontwikkeling is het onze voornaamste betrachting om organisaties en bedrijven met elkaar te linken zodat ze samenwerken en uitwisselen. Mogelijke vakgebieden waarin we voor elkaar een meerwaarde kunnen betekenen, zijn onderwijs, havenopleiding en logistiek, handel en economie, circulaire economie, creatieve economie en zorg. Als haven zit Tianjin in de top van de Chinese havens en de universiteit van Tianjin heeft bijvoorbeeld een departement voor logistics en supply chain management. Het biedt tal van opportuniteiten voor onze bedrijven en instellingen.

Tianjin is een belangrijke havenstad in het noorden van China en één van de vier nationale stadsprovincies. Een samenwerkingsovereenkomst voor de komende vijf jaar moet de wederzijdse vriendschappelijke samenwerking en communicatie tussen de provincie Antwerpen en Tianjin nog versterken. Het European Trade Center krijgt daarin een cruciale rol toebedeeld.

Al 10 jaar wederzijdse handel

Provincie Antwerpen onderhoudt al meer dan 10 jaar goede relaties met stadsprovincie Tianjin. Zo opende het Chinese bedrijf Tianjin Liho Import and Export Group, een Chinees bedrijf dat zich in licht industriële producten specialiseert, 10 jaar geleden haar nieuwe vestiging in Wommelgem. Dit China Europe Trade Center vormde het bruggenhoofd van de stad en haven van Tianjin in Europa. Sindsdien vonden tal van forums en bezoeken ter bevordering van wederzijdse handel plaats. Tianjin Liho kreeg in 2011 het bezoek van gouverneur Berx en in 2013 van gedeputeerde Caluwé. VITO heeft sinds 2012 een samenwerking met Tianjin Academy of Environmental Sciences.

Wang Dongfeng, geboren in februari 1958, is afkomstig van Xi’an, Shaanxi. Hij studeerde aan de Xi'an Jiaotong University en behaalde er een masterdiploma in Economie. In 1998 werd hij directeur van de ‘Industry and Commerce Administration of Shaanxi province’. In 2016 werd hij de burgemeester van Tianjin. Hij kreeg uit handen van gedeputeerde Ludwig Caluwé Het Gulden Boeksken overhandigd