Economie

20 April 2018

Provincie Antwerpen houdt van ondernemers

Met meer dan 140.000 ondernemingen is de provincie Antwerpen een ondernemende regio en het aantal ondernemingen stijgt elk jaar. Het tweede nummer van InZicht focust op het stimuleren van dat ondernemerschap en innovatie binnen ondernemen. Enkele jonge ondernemers nemen het woord en belichten initiatieven die (door)starters helpen om door te groeien.

Ludwig Caluwé: “Wij hebben als provincie de voorbije jaren sterk ingezet op het stimuleren van ondernemerschap. Dit doen we met tal van initiatieven, waarvan vele ook in nauwe samenwerking met verschillende partners. Ik ben zeer tevreden dat dit een succes is, want de voorbije jaren kende onze provincie een forse groei van een aantal startende ondernemingen. Jongeren zijn daarbij ook één van onze speerpunten, want ze zijn de ondernemers van morgen. En we hebben ze nodig, want onze groei en economische activiteit is voornamelijk het resultaat van ondernemerschap.”

Bram Plancke is de zaakvoerder van SpacePal, een bedrijf dat een methode ontwikkelt om riolen op te meten en te inspecteren. SpacePal vond met Link2Innovate een ontwikkelingspartner in Nederland. De nieuwe toepassing zal het mogelijk maken om de opmetingen en inspecties te doen zonder dat er nog een controleur in de riolen afdaalt. Risico’s op vallen en verstikking zijn uitgesloten en vaststellingen gebeuren sneller en nauwkeuriger. Een Nederlandse wegenbouwer zal de apparatuur van SpacePal testen en verder mee ontwikkelen.

In het kleine dorpje Niel staat Anicells in de startblokken. Jonge biotechbedrijven kunnen er nieuwe behandelingen in celtherapie ontwikkelen. Celtherapie? Cellen van menselijke of dierlijke oorsprong worden gebruikt om ziekten zoals kanker en diabetes te behandelen. Een start-up kan er onder begeleiding van experten een klinische studie opstarten of een medicijn verder uitwerken.

 

Start-up Game Brewer surft in Turnhout mee in de slipstream van wereldleider in bord- en kaartspelletjes CartaMundi. Dankzij crowdfunding lanceerden ze onlangs hun eerste spel Pixie Queen. In het najaar lanceren ze nog 5 spelletjes die terecht komen in een markt waar jaarlijks 3000 nieuwe spellen bijkomen. Wereldleider CartaMundi (bekend van o.a. Monopoly en Cluedo) is verheugd dat er nog spelontwikkelaars Turnhout als uitvalsbasis kiezen en ondersteunt starters met prototypes, spelmateriaal en eventueel distributie. Ook stad Turnhout trekt de kaart van strips en spelletjes onder impuls van een detailhandelscoach van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen. Doel? Meer volk trekken naar de binnenstad. Hoe? Turnhout wil zich profileren als creatieve hub in strip- en spellenland en integreert spelletjes daarom in de binnenstad. Denk aan een online Trivial Pursuit met de stad als spelbord en spelkaarten die de nummertjes op het stadhuis vervangen.

Meer dan 8000 ondernemers krijgen medio april 2018 met de tweede editie van InZicht dus een versie portie verhalen van ondernemers in de bus. In oktober 2017 verscheen de eerste editie. Wie (nog) geen magazine kreeg, kan zich inschrijven voor een gratis abonnement via: www.provincieantwerpen.be, zoek op ‘InZicht’.

Inhoud tweede editie

- Leefmilieu in woord en beeld

- Eerste circulaire bedrijfsgebouw op Kamp C – geïnteresseerden kunnen in april en mei 2018 masterclasses volgen

- Schrijf mee aan toekomst van zorg – Unizo en provincie Antwerpen nodigen zorgprofessionals, ondernemers en stakeholders uit om mee de toekomst van de zorg te boetseren.

- Ga digitaal met provinciale belastingbrief

- Kickstart voor Vlaamse celtherapiebedrijven

- Gouverneur Kinsbergencentrum zet in op talent in zorg

- “We hebben alle troeven om hier verder te groeien”

- Creatief ondernemerschap versterkt handelskern -
Bijna helft Antwerpse steden en gemeenten werkt met detailhandelscoach

- Dossier: Starten en doorstarten over proeven en goesting krijgen, Antwerpse techbedrijven die partners vinden in Nederland, starterslabo leidt kansengroepen naar ondernemerschap, …

- Ondernemers van de toekomst: initiatieven die jongeren laten proeven van ondernemerschap. Initiatiefnemers en deelnemers aan het woord en een interview met de jonge Antwerpse ondernemer

- Landbouwers halen ideeën uit praktijkcentra – ook eeuwenoude sectoren zoals landbouw evolueren enorm

- Trividend helpt sociaaleconomische initiatieven opstarten – 50 000 euro volstaat voor veel sociaaleconomische initiatieven om uit de startblokken te schieten.

- Community stimuleert ondernemerschap – voormalig militair kamp huisvest duurzame bedrijven

- Gezocht: impulsprojecten voor zorgeconomie – Woonzorgcentrum Zilverlinde in Olen plaatst slimme sensoren om bewoners beter op te volgen en medicatiegebruik terug te dringen.