Economie

14 March 2019

Pleduco bekroond als de Antwerpse Vlajo Mini-onderneming 2019

Zes Antwerpse Vlajo Mini-ondernemingen streden voor een plek in de Vlaamse finale ‘Dé Vlajo Mini-onderneming 2019’. Enthousiasme, verrassende presentaties en heel veel ondernemerschap vormden de ingrediënten voor de jaarlijkse wedstrijd, die gisteren plaatsvond bij BNP Paribas Fortis Meir in Antwerpen. De ondernemende leerlingen van Pleduco van de Sint-Ludgardisschool Merksem wonnen de strijd. Dankzij een zelfontwikkeld kaartspel stimuleren zij anderstaligen om Nederlands te leren en veroverden zij ook de harten van de jury . Pleduco mag op 24 april deelnemen aan de Vlaamse finale in Brussel. De prijsuitreiking zal plaatsvinden tijdens de VLAJO Awards op zaterdag 27 april in Walibi.

De spanning steeg gisteren in de Antwerpse binnenstad. Na een lange juryberaadslaging werd Pleduco naar voren geschoven als de beste Antwerpse Vlajo Mini-onderneming.

Ook de andere Antwerpse finalisten presenteerden met verve hun bedrijfje en doorstonden de vragenronde van de bedrijfsjury:

  • A Plastic Free School, Lucernacollege, Merksem: Gerecycleerde producten van plastiek afval
  • Borsa Corsa, Maris Stella Instituut, Malle: Zelfontworpen tote bags
  • Caseiro, SJABI Puurs: Deco uit recup vinyl & hoefijzers
  • Plantéra, SJABI Puurs: Klein meubilair uit recup paletten + cactussen in boomstammen
  • Pleduco, Sint-Ludgardisschool Merksem: Zelfontwikkeld kaartspel voor anderstaligen
  • Que Tassa, Mater Salvatoris, Kapellen: Zelfontworpen mokken

 

Ondernemerschap ervaren

Vlajo wil talent creatief ontwikkelen en daagt daarom leerlingen uit het secundair onderwijs uit om een Vlajo Mini-onderneming op te richten. Voor de loop van één schooljaar starten de jongeren in team een eigen bedrijfje.

Ze verdelen de functies, kiezen een product of dienst, doen marktonderzoek, zoeken aandeelhouders, vervaardigen hun producten, ontwikkelen een marketingstrategie om hun product te commercialiseren en voeren ten slotte de boekhouding. Een ervaring waarbij ze ondernemende competenties ontdekken en ontwikkelen als initiatief nemen, teamspirit, innovatie, leiding geven,… . Dit schooljaar doen 500 teams (ca. 5000 leerlingen) mee aan het programma Vlajo Mini-ondernemingen. Ook op andere onderwijsniveaus biedt Vlajo ondernemerschapsprogramma’s aan.

 

Vlajo Mini-ondernemingen is een initiatief van Vlajo vzw, in samenwerking met Provincie Antwerpen, Voka en BNP Paribas Fortis.