Economie

1 June 2021

Pierre De Strycker nieuwe algemeen directeur van POM Antwerpen

Voor de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen wordt een tijdperk afgesloten, want algemeen directeur Luc Broos gaat met pensioen. Hij wordt opgevolgd door Pierre De Strycker. Vandaag is zijn eerste werkdag. De Strycker is 54 en werkte van 2004 tot 2007 voor Stad Antwerpen.

Trotse terugblik op realisaties

15 jaar lang stond Luc Broos aan het hoofd van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Antwerpen. Hij blikt tevreden terug op die periode: “Ik ben trots op de vele samenwerkingen in verschillende projecten. Of het nu is met gemeentebesturen of andere overheden, met kennisinstellingen, belangenorganisaties, andere ontwikkelingsmaatschappijen of het provinciebestuur, overal worden wij vandaag gewaardeerd voor onze correcte manier van werken. Voor de zeer diverse werking van POM Antwerpen is een brede generalist als Pierre De Strycker de geknipte persoon.”

Tijdens zijn loopbaan zag Broos de projecten binnen de POM evolueren van PPS-projecten (publiek-private samenwerking) naar eigen ontwikkelingen in samenwerking met grondeigenaars, waarbij de organisatie zowel de financiële als commerciële verantwoordelijkheden draagt. Het betrekken van de grondeigenaars laat deze toe om mee te participeren in ontwikkelingen. Zo genieten ze van de expertise en ervaring van de ontwikkelingsmaatschappij.

Veelzijdige opvolger

Pierre De Strycker is 55 jaar en woont in Schilde. Hij studeerde af als Master in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen en de KULeuven. Hij deed ervaring op in diverse functies in verschillende sectoren. Eind jaren ’90 raakte hij bekend als marketingdirecteur van Stad Antwerpen. Verder was hij onder meer aan de slag als jurist, bankier en algemeen directeur. De voorbije 10 jaar werkte De Strycker in de horecasector, de laatste jaren als CFO bij J&M Catering.

Pierre De Strycker: “Met POM Antwerpen heb je een zo gevarieerde waaier als je zelf wil: academisch, publiek, privaat, politiek. Het gaat zowel om harde als zachte materies, zoals bakstenen, ecologie, mobiliteit, enzovoort. Bovendien werk je op provinciaal niveau, een onderschat niveau dat veel realiseert. In deze uitdagende tijden merk je dat nationale en supranationale structuren nodig zijn, die gaan investeren en ondersteunen. Op zo’n moment terechtkomen bij een regisseur als POM Antwerpen is ideaal. Je kan zo realiseren wat individuele bedrijven vaak niet kunnen. Ik heb veel ervaringen gehad en opgebouwd; nu is het tijd om ook wat terug te geven aan de maatschappij.”

Ludwig Caluwé, gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Antwerpen: “Onder de dynamische leiding van Luc Broos is de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Antwerpen uitgegroeid tot een sterke speler die in nauw overleg met kennisinstellingen, middenveld en gemeentebesturen een belangrijke bijdrage levert aan de innovatie en transitie van onze Antwerpse economie. Het was geen sinecure, maar we zijn ervan overtuigd voor hem een waardige opvolger gevonden te hebben in de persoon van Pierre De Strycker. Zijn zeer brede ervaring in verscheidene economische sectoren geeft hem het helikopterzicht dat nodig is voor de taak waar hij voor staat.”

15 jaar na de start van POM Antwerpen en het aantreden van Luc Broos op 1 juni 2006 neemt Pierre De Strycker op 1 juni 2021 de fakkel over. Nog tot eind 2021 blijft Broos actief om zijn opvolger wegwijs te maken en bij te staan.

Lees hier de toespraak op de afscheidsreceptie op 13 oktober