Economie

1 October 2018

Nieuw expertisecentrum LED Water helpt KMO’s water te besparen en te hergebruiken

Op 1 oktober werd in de Trappistenbrouwerij van Westmalle het Laagdrempelig Expertise- en Dienstenverleningscentrum (LED) Water in de Provincie Antwerpen officieel boven het doopvont gehouden door gedeputeerde voor Economie Ludwig Caluwé en Dirk Van der Stede, CEO van het Vlaams Kenniscentrum Water (Vlakwa/VITO). De LED Water adviseert KMO’s over het managen van hun bedrijfswater om zo water te besparen of slim te hergebruiken. De provincie Antwerpen ondersteunt daarnaast demonstratieprojecten zodat de opname door de markt wordt versneld.

De beschikbaarheid en kwaliteit van ons zoet water staat vaak onder druk met gevolgen voor de concurrentie- en veerkracht van onze ondernemingen. Onze KMO’s kunnen zelf maatregelen nemen om water te besparen of te hergebruiken maar door gebrek aan tijd of knowhow blijft dit potentieel vaak onderbenut.

Met de oprichting van een LED (Laagdrempelig Expertise-en Dienstverleningscentrum) Water in de Provincie Antwerpen kunnen KMO’s op een laagdrempelige wijze beroep doen op de kennis aanwezig bij de Universiteit Antwerpen en de Karel de Grote Hogeschool. De LED Water ondersteunt KMO’s met gratis eerstelijnsadvies en begeleiding inzake invoering en/of verbetering van productie, zuivering of management van het bedrijfswater.

Naast eerstelijnsadvies, is het ook belangrijk dat maatregelen effectief worden uitgevoerd en breed worden uitgerold. In dit opzicht organiseert Vlakwa/VITO open calls voor demonstratie- en disseminatieprojecten. Via deze projecten krijgen bedrijven de kans om op laagdrempelige wijze duurzame technieken, materialen, concepten en systemen op het vlak van water te demonstreren in een industrieel relevante omgeving.

Meer info: www.vlakwa.be