Economie

2 April 2019

Mini-onderneming Pleduco stoomt zich klaar voor Vlaamse finale

Mini-onderneming Pleduco van de Sint-Ludgardisschool Merksem zal dit jaar de provincie Antwerpen vertegenwoordigen tijdens de Vlaamse finale van de Vlajo Mini-ondernemingen op 24 april in Brussel. Pleduco werd afgelopen maand bekroond tot beste provinciale Vlajo Mini-onderneming van de provincie Antwerpen. Vandaag staken gedeputeerden voor Flankerend Onderwijsbeleid Kathleen Helsen en gedeputeerde voor Economie Ludwig Caluwé hen, in aanloop naar die finale, een hart onder de riem.

Zes ondernemende leerlingen van de Sint-Ludgardisschool uit Merksem nemen het woensdag 24 april op tegen de vier laureaten uit de andere provincies. De jonge ondernemers wisten de jury van de provincie Antwerpen te overtuigen met hun zelfontworpen educatief kaartspel Funimal, om kinderen en anderstaligen spelenderwijs Nederlands te leren. Pleduco viel eerder ook al in de prijzen op de verkoopdagen van Vlajo in het Wijnegem Shopping Center en winkelcentrum Promenade in Kapellen.

“Er is altijd nood aan jonge mensen die initiatief durven nemen”, stelt gedeputeerde voor Economie Ludwig Caluwé. “Pleduco wordt met deze prijs beloond voor het harde werk tijdens het schooljaar met als resultaat een mini-onderneming waarop ze trots kunnen zijn. Zij vertegenwoordigen op de Vlaamse finale de kleuren van de provincie Antwerpen, dus kunnen ze resoluut op onze steun rekenen. Laat ons ze als voorbeeld nemen, waardoor nog meer jongeren voor het ondernemerschap worden geprikkeld”.“

"De praktische ervaring die jongeren opdoen in zo’n mini-onderneming is van onschatbare waarde. Samenwerken, verantwoordelijkheid opnemen, een planning opmaken, omgaan met een budget, klantgericht denken, een marketingplan schrijven, ... Ze hebben het de voorbije weken allemaal zelf gedaan. Deze leerlingen hebben hun talenten gebruikt en ontwikkeld. Dat is de basis van elk ondernemerschap,” stelt gedeputeerde voor Flankerend Onderwijsbeleid Kathleen Helsen. “De methodiek van een mini-onderneming zorgt voor betrokken leerlingen én sterke resultaten. Wat Pleduco ontwikkeld heeft, mag je daarom gerust high level noemen.”

"Ikzelf als leercoach en bovendien de ganse Sint-Ludgardisschool Merksem zijn erg trots dat onze mini-onderneming Pleduco zich voortaan de béste mini-onderneming van de provincie Antwerpen mag noemen”, aldus Inge Van Assche. “Met hun werk tonen deze leerlingen als geen ander dat ze het opvoedingsproject van onze school begrijpen en toepassen”.

“Wij zagen deze mini-onderneming als een grote kans om creatief en ondernemend bezig te zijn, dat is ook de reden waarom wij voor Pleduco hebben gekozen. We zijn erg trots en blij dat we de provincie Antwerpen mogen vertegenwoordigen én zullen ons uiterste best doen in de Vlaamse finale!” aldus de enthousiaste leerlingen van Sint-Lutgardisschool Merksem.