Economie

7 February 2018

Meer ondernemers en meer mensen aan het werk

Meer ondernemers en meer mensen aan het werk

Het aantal actieve ondernemingen nam de afgelopen jaren sterk toe, met in onze provincie ook een duidelijke stijging van het aantal starters. Daarnaast konden in onze provincie ook meer mensen aan de slag. Dat blijkt uit de cijfers op de website provincies.incijfers.be. De Vlaamse provincies leveren via deze website sociaaleconomische data en cijfergegevens. Nu is de databank uitgebreid met economische indicatoren en 2 thematische rapporten.

Meer ondernemers in de provincie

Het aantal actieve ondernemingen nam de afgelopen jaren sterk toe. Koploper is het arrondissement Mechelen met een toename van 10,85%, gevolgd door arrondissement Antwerpen (+9,50%) en arrondissement Turnhout (+7,99%). Er is ook een duidelijke stijging in aantal starters in onze provincie de laatste jaren. Arrondissement Antwerpen steekt er met kop en schouders boven uit met een toename van 15,50% van het aantal oprichtingen tussen 2012 en 2016. Daarna volgen arrondissement Mechelen en arrondissement Turnhout met respectievelijk +13,31% en +6,45%.

“We zetten met tal van initiatieven al jaren in op het klaarstomen van de ondernemers van morgen. Ik ben blij dat deze aanpak ook vruchten afwerpt in onze provincie. En we hebben ze nodig, want onze groei en economische activiteit is voornamelijk het resultaat van ondernemerschap”, aldus Ludwig Caluwé, gedeputeerde voor Economie in de provincie Antwerpen.

Meer mensen aan het werk

De voorbije jaren konden in onze provincie ook meer mensen aan de slag. De werkzaamheidsgraad in onze provincie ging er licht op vooruit, terwijl de werkloosheidsgraad daalde. Zo lag de werkloosheidsgraad in de provincie Antwerpen in september 2017 lager dan het jaar daarvoor. De afname was het grootst in arrondissement Antwerpen (van 11,17% naar 10,57%). Arrondissement Turnhout en arrondissement Mechelen volgen respectievelijk met een daling van 0,52% en 0,24%.

Gedeputeerde Ludwig Caluwé: “Ondanks die lichte daling van de werkloosheid blijft deze relatief hoog ten opzichte van het Vlaams gemiddelde. We blijven onze inspanningen dan ook voortzetten via Zo Werkt Het, TRANSIT-schoolverlatersdagen... Ook zetten we in op een betere afstemming en band tussen onderwijs en arbeidsmarkt.”

Provincies in cijfers

Al deze cijfers en meer zijn terug te vinden op http://provincies.incijfers.be, een initiatief van de vijf Vlaamse provincies. Via deze gratis databank kan iedereen door middel van kant-en-klare grafieken, tabellen, kaarten, datasets en fiches een correct beeld aanmaken van de economische omgeving. De gegevens kan men in een overzichtelijk rapport gieten, klaar voor gebruik.

Wie een vraag of meer ondersteuning nodig heeft, kan terecht bij:  barbara.vanaert@provincieantwerpen.be of data.analyse@provincieantwerpen.be

De databank ‘provincies in cijfers’ is een samenwerking tussen de provinciale steunpunten Data & Analyse en de interprovinciale groep Economie.

Lees hier het persartikel