Economie

13 September 2018

Herfsteditie "InZicht" creëert ruimte voor bedrijvigheid

De drijvende krachten achter het derde nummer van InZicht zoeken en vinden ruimte voor bedrijvigheid. Hoeveel ruimte is er nog in de provincie Antwerpen voor ondernemen? Waar? En hoe vullen we ze in? Een nieuw provinciaal ruimtelijk beleid moet antwoord bieden, maar bedrijven verkennen ook zelf nieuwe manieren om innovatief met ruimte om te gaan. Dat levert verrassende interacties, nieuwe kansen en meer efficiëntie. Na de haven van Antwerpen is de Kanaalkant aan het Albertkanaal het grootste bedrijventerrein van de provincie. De opwaardering van deze 400 hectare bedrijvigheid biedt kansen om werken en wonen beter op elkaar af te stemmen én de mobiliteit aan te pakken. In een inspirerend interview vertellen de nieuwe gebiedsmanager en een ruimtelijk planner van de provincie Antwerpen hoe ze dit gaan aanpakken en welke opportuniteiten er zijn voor de regio.

Nu steeds meer werknemers koning Auto inruilen voor prinses Fiets, wordt de fietsveiligheid in ons land weer een hot topic. “Ook op bedrijventerreinen is het voer voor discussie, want het vrachtverkeer en de gebrekkige infrastructuur veroorzaken er heel wat problemen. De combinatie van watergebonden activiteiten, vracht-, auto- en fietsverkeer vormt een echte uitdaging op vlak van verkeersveiligheid,” aldus gedeputeerde bevoegd voor Economie Ludwig Caluwé.  Een studie van de provincie Antwerpen over de bedrijvenzone Kanaalkant reikt voor het eerst concrete richtlijnen aan. 

Campus Vesta finaliseert dit jaar de eerste fase van een Belgische oefenplaat met industriële bouwwerken van verschillende verdiepingen voor complexe veiligheidsoefeningen. Dankzij deze realisatie hoeven brandweerkorpsen van gemeenten en bedrijven en interventieteams van Sevesobedrijven niet meer naar het buitenland voor complexe oefeningen.  Met deze en andere voorbeelden illustreert het economisch magazine InZicht hoe de provincie Antwerpen zich op het gebied van veiligheid, detailhandel, mobiliteit, … ontpopt als voortrekker.

InZicht laat ook zien hoe oude bedrijventerreinen voor een groene make-over gaan, wat de troeven zijn van Lierse winkels en horeca, hoe het Pendelfonds filereducerend werkt, enzovoort. Meer dan 8000 ondernemers uit de provincie Antwerpen krijgen elk kwartaal een editie van InZicht in de bus. In oktober 2017 verscheen de eerste editie. Wie (nog) geen magazine kreeg, kan zich inschrijven via www.provincieantwerpen.be, zoek op ‘InZicht’.

Bekijk online het volledige derde nummer van InZicht.

- Nieuw industrieterrein voor agro-industrie in St.-Katelijne-Waver

- Betere afstemming tussen dorpskern en bedrijventerreinen

- ’t Centrum, een gebouw dat eeuwig duurzaam is

- Ondernemen in een pand met een ziel

- Nieuwe toekomst voor oude Electrabelsite

- Kempen bundelt krachten in KIX-platform

- LOG!Ville naar Wetenschapspark UAntwerpen