Economie

28 February 2019

GeoSea, Intracto en Cyborn zijn de snelst groeiende bedrijven in de provincie Antwerpen

Woensdagavond 27 februari werden de Trends Gazellen 2019 bekendgemaakt. Dat zijn de snelst groeiende bedrijven van de provincie Antwerpen. GeoSea uit Zwijndrecht, Intracto uit Herentals en Cyborg uit Borgerhout mogen zich Trends Gazellen Ambassadeur noemen.

Elk jaar selecteert het financieel-economisch weekblad Trends per provincie de 200 snelst groeiende en financieel gezonde bedrijven die een belangrijke bijdrage leveren aan de dynamiek, werkgelegenheid en innovatie in hun regio. Gisterenavond werd bij Reynaers Aluminium in Duffel de Trends Gazellen Ambassadeur per categorie bekend gemaakt: 1 kleine onderneming (omzet minder dan 1 miljoen), 1 middelgrote onderneming (omzet tussen 1 en 10 miljoen) en 1 grote onderneming (omzet meer dan 10 miljoen). Daarbij werd gekeken naar de groei van de omzet, het personeelsbestand en de cashflow.

Koen Fasseur

Jarenlang is de provincie Antwerpen al een partner van de Trends Gazellen. Gedeputeerde voor Economie en Innovatie Ludwig Caluwé reikte de prijzen uit. “Met deze Trends Gazellen zetten we het ondernemerschap positief in de kijker. De goede resultaten van de bedrijven in onze provincie zijn belangrijk voor onze economische groei, maar ze enthousiasmeren ook andere ondernemers. De provincie Antwerpen realiseert 32% van het totale Vlaamse binnenlands product, heeft het grootste aantal ondernemers en kent het hoogste aantal nieuwe starters. Met tal van initiatieven zetten wij al jaren in op het klaarstomen van de ondernemers van morgen. Dat beleid werpt nu vruchten af.”

GeoSea, groot bedrijf uit Zwijndrecht

In 2005 bracht de baggergroep DEME alle kennis in complexe waterbouwkundige projecten samen in de nieuwe vennootschap GeoSea. Dat was het begin van een indrukwekkend groeiverhaal. De voorbije jaren was GeoSea niet uit de top van de Trends Gazellen weg te slaan. In nauwelijks enkele jaren is het bedrijf uitgegroeid van pionier in windmolenparken op zee tot een wereldtopper met een omzet van zowat 1 miljard euro en ruim 500 werknemers.

Intracto, middelgrote onderneming uit Herentals

Intracto groeide de voorbije jaren uit tot een full service digital agency. Managing director Pieter Janssens richtte het bedrijf eind 2005 op tijdens zijn studies handelswetenschappen met een startkapitaal van 400 euro. Eind vorig jaar maakte Pieter Janssens bekend dat Intracto in zee ging met investeringsmaatschappij Waterland. Intracto heeft nu alle expertise in huis om bedrijven succesvol te begeleiden bij hun digitale transformatie. Vandaag telt Intracto zowat 250 teamleden (verspreid over kantoren in Antwerpen, Herentals, Mechelen en 's Hertogenbosch) die samen een omzet van meer dan 30 miljoen euro realiseren. 

Cyborn, kleine onderneming uit Borgerhout

Cyborn is een producent van 3D-animatiefilms, apps en games met een virtuele en toegevoegde realiteit. Vorig jaar kwam hun eerste animatiefilm uit : Pluisje, een IJslands-Belgische coproductie. De film is wereldwijd in de zalen gekomen. Japan en de Verenigde Staten komen dit jaar aan de beurt. Cyborg ontwikkelt ook andere commerciële activiteiten. Het bedrijf is gespecialiseerd in de creatie van complexe karakters, zowel cartoons als hyperrealistische figuurtjes, die als basis dienen om speelgoed of gadgets te maken. Cyborn telt momenteel een zestigtal medewerkers maar wil dit personeelsbestand verdubbelen in de komende drie jaar.