Economie

7 December 2017

Diamantmuseum licht tipje van sluier op

De werken aan het diamantmuseum DIVA gaan de laatste rechte lijn in. Vanaf mei volgend jaar moet het nieuwe museum volledig gebruiksklaar zijn.

“We hebben een paar nachten doorgewerkt deze week, maar we zijn blij dat het gelukt is en dat mensen tot 8 januari al eens kunnen komen kijken naar dit eerste deel”, zegt directeur Jeroen Martens. DIVA vervangt zowel het vroegere Diamantmuseum aan het Astridplein als het zilvermuseum Sterckshof in Deurne.

Het vroegere etnografisch museum aan de Suikerrui is helemaal opgefrist en bestaat nu uit strakke, witte ruimtes. Een modern volume van Wit Architecten en 8 Office verbindt het gebouw van het voormalig etnografisch museum met het voormalig volkskundemuseum, waar de tentoonstellingszalen komen. Aan dat deel wordt nog hard gewerkt.

"Iets meer dan een jaar na aanvang van die grootse werken, kunnen we vandaag één gebouwdeel reeds openen voor het publiek. Een hele prestatie gezien de historische context en de noden van een modern museum. Het ruikt nog naar verf, maar de ingerichte inkomhal, de nieuwe museumshop, de bibliotheek en de lichte vergaderzalen ademen toch al de sfeer van een echt museum." meent Ludwig Caluwé.

Het eerste kunstwerk dat nu al in het museum te zien is, is Frozen Morning Light van Rob en Jaap Thalen.

Lees hier de toespraak