Economie

30 September 2018

Chiro Loenhout is meest ondernemende jeugdbeweging

Chiro Loenhout uit Wuustwezel mag zich een jaar lang De Meest Ondernemende Jeugdbeweging noemen. Zij ontvingen deze titel op 30 september van UNIZO Provincie Antwerpen en haar partners KBC en Provincie Antwerpen. De jeugdbeweging maakte indruk met haar beach weekend dat jaarlijks maar liefst 18.000 gasten lokt. Chiro Loenhout staat nu een jaar lang symbool voor de ondernemingszin die veel van onze jongeren bezitten.

Aan het begin van de zomervakantie ging UNIZO Provincie Antwerpen, samen met haar partners KBC en Provincie Antwerpen, op zoek naar De Meest Ondernemende Jeugdbeweging van de provincie. Wie toonde zich meester-ondernemer tijdens de jaarlijkse wafelenbak, het zomerkamp of de oudledenfuif? Want naast moedige avonturiers en vrolijke ravotters, zijn veel jeugdbewegingsleden ook rasechte ondernemers. En die jonge ondernemingszin wil UNIZO Provincie Antwerpen maar wat graag in de verf zetten én verder stimuleren. 

“In de jeugdbewegingen vinden we de ondernemers van morgen”, vertelt Lenja Doms, ondernemersbegeleider bij UNIZO Provincie Antwerpen. “Vaak beseffen ze dat zelf nog niet ten volle, maar de manier waarop ze hun eigen werkingsmiddelen verzamelen via een fuif, wafelenbak of sponsoractie getuigt van veel ondernemerschap. Met hun slimme verkooptechnieken en knappe marketing-acties kunnen ze binnen een paar jaar perfect het ondernemerslandschap versterken.”

Drie Chiro-groepen op ondernemers-bootcamp

Uit de inschrijvingen voor De Meest Ondernemende Jeugdbeweging filterden Unizo Provincie Antwerpen en haar partners drie finalisten: Chiro Lore uit Antwerpen, die met haar stadsfestival zo’n 6000 gasten lokte. Chiro WOKA uit Wommelgem, die tijdens haar voorbije zomerkamp een miniwaterpretpark bouwde. En Chiro Loenhout uit Wuustwezel dat op haar jaarlijkse beach weekend maar liefst 18.000 bezoekers verwelkomde.

Op 22 september werden de drie Chiro-groepen uitgenodigd om tijdens een bootcamp een Business Model Canvas (een ondernemingsplan samengevat op één pagina) te ontwerpen en zo hun ondernemingszin te tonen. 

Chiro Loenhout: de Meest Ondernemende Jeugdbeweging
Uiteindelijk won Chiro Loenhout het pleit. Niet alleen het businessplan achter het jaarlijkse beach weekend wist te overtuigen. Ook de dagdagelijkse inzet en het enthousiasme voor dit event vielen in de smaak. Gevraagd naar de reden waarom zij de titel het meest verdiende, klonk het bij Chiro Loenhout: “Onze Chiro-groep staat heel het jaar door klaar voor de leden en hun ouders, daarbij focussen we op een goede communicatie en constante inzet. Ook voor ons jaarlijkse beach weekend zetten we ons dag in, dag uit met plezier in.”

“Stijging van het aantal jonge starters”

Op 30 september verrasten Unizo Provincie Antwerpen, KBC en Provincie Antwerpen deze ondernemingsgezinde Chiro-leden in hun lokaal. Gedeputeerde Ludwig Caluwé – bevoegd voor Economie – woonde de award-uitreiking bij en uitte zich positief over de ondernemingszin van de jongeren: “Ik wens de Chiro van Loenhout van harte proficiat. Het is voor mij duidelijk dat er heel potentiële ondernemers en ideeën onder onze jongeren aanwezig zijn. Als provincie willen we initiatieven als deze zoektocht naar de Meest Ondernemende Jeugdbeweging de ondernemers van morgen klaarstomen. Die zitten niet alleen op de schoolbanken, maar zijn ook actief bij jeugdbewegingen. Door het ondernemerschap bij jongeren te stimuleren, willen we niet enkel ondernemers kweken, ook voor werknemers is een gezonde ondernemerszin een meerwaarde en belangrijke competentie. Met succes tot nu toe, want we merken de laatste jaren een duidelijke stijging in aantal starters in onze provincie.”
 

Ter ondersteuning van hun jeugdige ondernemerschap ontving Chiro Loenhout een cheque van Adventure Valley Durbuy, ter waarde van 1500 euro en een bon voor een gratis ondernemingsbegeleiding van UNIZO, ter waarde van 1200 euro. Kortom, alles om hun avontuurlijkheid én ondernemingszin te stimuleren.
Meer informatie?
Contacteer Lenja Doms  lenja.doms@unizo.be of T: 03 213 92 64 M: 0474 371 820