Economie

21 March 2019

8de editie We Are Chemistry Jobevent met recordaantal bedrijven

Op 20 maart stelden naar jaarlijkse traditie 24 bedrijven uit de chemie, farma- en kunststoffensector zichzelf voor aan studenten en werkzoekenden tijdens het We Are Chemistry jobevent van POM Antwerpen, met de steun van sectorfederatie essenscia vlaanderen en de provincie Antwerpen.

Om en bij de 500 deelnemers worden dit jaar met de bedrijven samengebracht in een gepaste locatie: Kinepolis Event Center. Werkzoekenden vernemen er alles over de jobmogelijkheden binnen de sector. Dat doen ze door te gaan luisteren en kijken naar de bedrijven van hun keuze. Werknemers van de bedrijven zetten hun beste beentje voor tijdens speedpresentaties van 8 minuten. Nadien staan ze de bezoekers te woord bij een hapje en een drankje in de joblounge.

4 nieuwkomers met uitzonderlijke jobopportuniteiten

Ludwig Caluwé: “Chemie, kunststoffen en life sciences zijn meer dan ooit economische speerpuntsectoren voor de provincie Antwerpen en ver daarbuiten. Dat ontelbare toepassingen voortkomen uit deze vernieuwende sector en de Antwerpse cluster naar veelheid aan producten de meest diverse ter wereld is, blijkt ook uit de deelname van nog maar eens 4 nieuwkomers aan het jobevent: Borealis, Vopak, ExxonMobil en Huntsman.”

Het Oostenrijkse chemiebedrijf Borealis investeert maar liefst 1 miljard euro in de bouw van een nieuwe fabriek op zijn site in de haven van Antwerpen. Het gaat om een van de grootste investeringen in de Europese chemiesector van de voorbije jaren en Borealis kreeg er deze week de Foreign Investment Trophy of the Year 2019 voor van Flanders Investment & Trade, het Vlaams agentschap voor internationaal ondernemen.

Karolien Vercauteren, Talent Acquisition Specialist Kallo/Antwerp/Mechelen: “Wij zoeken verschillende technische profielen zoals procesoperators en ingenieurs. We zetten ook sterk in op duurzaamheid, waarvoor we ook nieuwe mensen zoeken (vb. Energy managers). Voor de nieuwe propaandehydrogenatiefabriek die in Kallo wordt gebouwd, zijn we eveneens op zoek naar diverse profielen.”

Een tweede nieuwkomer is Vopak. Koninklijke Vopak N.V. is ’s werelds grootste onafhankelijke dienstverlener in tankopslag, gespecialiseerd in de opslag en overslag van vloeibare bulkchemicaliën, gassen en olieproducten. Tim Van Tongerloo, HR Manager: “Momenteel zijn we op zoek naar technische profielen, zoals maintenance supervisors, en operationele functies zoals shiftleaders.  Vermits ons ‘vak’ niet te leren valt op de schoolbanken, zorgen we voor elke functie voor een doorgedreven training on-the-job, aangevuld met externe trainingen.”

Huntsman uit Everberg is de enige niet-Antwerpse deelnemer. Huntsman Corporation is een wereldwijde producent en leverancier van gedifferentieerde en specialistische chemicaliën. Het concern heeft meer dan 75 productie-, R&D- en operationele vestigingen in 30 landen, met ongeveer 10.000 werknemers. Er zijn vacatures voor de vestigingen in Everberg en Rotterdam. Sandra Hoeylaerts is Global Talent and Organisation Development Director, HR Global Leadership:

”Voor onze site in Everberg zijn we regelmatig op zoek naar Experimental Scientists, Polymer Scientists en Analytical Scientists, met een Bachelor of Master in chemie. Voor onze site in Rotterdam hebben we behoefte aan Engineers met een Bachelor in chemie. Daarnaast zoeken we procesoperators en techniekers met een diploma technisch secundair (3e graad).”

De vierde nieuwkomer is ExxonMobil, gespecialiseerd in het vervaardigen van chemische bouwstenen voor de kunststoffenindustrie. Exxon gebruikt daarvoor grondstoffen van haar raffinaderijen of eigen chemische fabrieken.  Polyethyleen is daar een voorbeeld van.

Geert Ducastel, AMPP Human Resources Site Manager: “We zijn op zoek naar gemotiveerde, leergierige masters of bachelors of houders van een A2 diploma met sterke relevante werkervaring, in elektromechanica, mechanica, elektriciteit & chemie.”

Nood aan talent

De sector van de chemie en life sciences is in Vlaanderen goed voor meer dan 60.000 jobs. Dankzij heel wat recente investeringen zit de tewerkstelling in stijgende lijn. In die mate dat 9 op de 10 sectorbedrijven openstaande vacatures heeft en op zoek is naar jong talent.

Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen: “In de chemie en life sciences maken mensen het verschil. De expertise van de ruim 60.000 werknemers in de sector zorgt voor wereldklasse in onderzoek en ontwikkeling, productie en logistiek. Maar de nood aan goed opgeleid technisch en wetenschappelijk talent is bijzonder hoog. Daarom is de sectorspecifieke formule van ‘We Are Chemistry’ zo waardevol om ondernemingen en talent met elkaar in contact te brengen. We hebben de jongeren van vandaag nodig om mee te werken aan de oplossingen van morgen. Want werken aan een duurzame en betere wereld kan nergens beter dan in de chemie- en farmasector.”

24 deelnemende bedrijven: Agfa Gevaert - BASF - Bayer - Borealis - Chemours - Covestro - DuPont - EuroChem Antwerpen -  Evonik – ExxonMobil - Huntsman - Imerys - Indaver – INEOS - Janssen Pharmaceutica – LANXESS - Lubrizol - Oiltanking - Oleon - Nippon Shokubai - Soudal - Total – Umicore  en VOPAK.