Economie

22 March 2018

18 bedrijven lonken naar werkzoekenden tijdens We Are Chemistry

Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen nodigde 18 chemie- en farmabedrijven uit om hun vacatures voor te stellen aan studenten en werkzoekenden tijdens het jaarlijkse jobevent ‘We Are Chemistry’. De meer dan 500 aanwezigen werden woensdag 21 maart ondergedompeld in speedsessies en leerden de veelzijdigheid van de chemische sector kennen.

“De chemiesector moet jaarlijks ongeveer 2.500 nieuwe medewerkers aanwerven, enkel om de uitstroom van personeelsleden die op pensioen gaan op te vangen. Daarnaast is er nog de enorme jobgroei. Chemie, kunststoffen en life sciences zijn meer dan ooit economische speerpuntsectoren voor de provincie Antwerpen. Met ‘We Are Chemistry’ willen we vooroordelen ontkrachten en de veelzijdigheid en duurzaamheid van de sector in de kijker zetten”, aldus gedeputeerde voor Economie en voorzitter POM Antwerpen, Ludwig Caluwé.

Lawrence Schoonbroodt

Speedpresentaties en Robot Pepper

Tijdens het jobevent maken bezoekers in recordtempo kennis met de 18 deelnemende bedrijven tijdens speedpresentaties van 8 minuten. Een overzicht van alle deelnemende bedrijven: Agfa-Gevaert, Alcon, BASF, Covestro, EuroChem Antwerpen, Evonik, Imerys, Indaver, INEOS, Janssen Pharmaceutica, LANXESS, Monsanto, Nippon Shokubai, Oiltanking, Oleon, Soudal, Total en Umicore. 

Deelnemers kunnen ook het panelgesprek rond werken in de chemie volgen, met dit jaar een heel speciale gast: robot Pepper. Pepper bestaat uit polycarbonaat, uitgevonden door zijn werkgever Covestro.

 “In de chemie-, kunststoffen- en farmasector ervaren we de sterkste jobgroei in meer dan tien jaar. Opvallend: meer dan de helft van de vacatures (56%) staat open voor pas afgestudeerden zonder specifieke werkervaring. Bedrijven leggen de lat wel alsmaar hoger wat betreft het gevraagde opleidingsniveau. Twee derde van de vacatures is bestemd voor bachelors, masters of doctors. Maar ook technisch talent uit het TSO blijft erg in trek”, zegt Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder van sectorfederatie essenscia vlaanderen.

Twee nieuwkomers: Agfa Gevaert en Oiltanking

Dit jaar verwelkomt het event twee nieuwkomers. In de eerste plaats Agfa Gevaert uit Mortsel. Het bedrijf met een traditie van 150 jaar wordt nog vaak vooral geassocieerd met fotografie, maar er is veel meer. De Agfa Gevaert Groep ontwikkelt, produceert en verdeelt analoge en digitale beeldvorming systemen en IT-oplossingen, voornamelijk voor de grafische industrie, de gezondheidssector en voor specifieke industriële toepassingen. “Wij zoeken vandaag vooral technische profielen zoals procesoperatoren, laboranten, ingenieurs en IT-profielen. Daarnaast kijken we naar ruimere studieniveaus zoals middelbaar, bachelor, master of Phd”, zegt Anne Saveyn, Director HR HQ/Benelux.

Tweede nieuwkomer Oiltanking is dan weer een van 's werelds grootste partners op het gebied van onafhankelijke opslag en overslag voor minerale en chemische producten, gassen en droge bulk. In België beschikt het bedrijf over drie terminals waarvan twee in de haven van Antwerpen. “Oiltanking is sterk ingebed in de chemische en petrochemische sector. We zijn overtuigd dat we jobs in de aanbieding hebben die een mooie aanvulling bieden op de klassieke jobs in de chemische procesindustrie”, zegt Niels Piette, coördinator recruitment & development.

We Are Chemistry is een initiatief van Provinciale Ontwikkkelingsmaatschappij Antwerpen, met steun van essenscia vlaanderen.