In de pers

29 November 2013

Het Laatste Nieuws: Provincie laat 50 mensen afvloeien

GEEN NAAKTE ONTSLAGEN OF BELASTINGVERHOGING, WEL VEEL INVESTERINGEN

Een 50-tal 'zachte' afvloeiingen zonder naakte ontslagen, géén hogere belastingen en veel centen voor fietswegen, scholenbouw en gehandicaptensport: dat zijn de klemtonen van de provinciebegroting voor de komende zes jaar. Het was een moeilijke oefening voor de deputatie. De Vlaamse regering haalde immers 39 miljoen euro uit het provinciefonds. De verkoop van vastgoed zal het gat helpen dichten. Zo staat het Provinciaal Veiligheidsinstituut in de etalage.

"We zitten nu aan de grens van onze mogelijkheden", erkent gedeputeerde voor financiën Ludwig Caluwé (CD&V). "Maar ondanks alles wilden we wél gezond blijven investeren." Hier en daar is de trukendoos bovengehaald om de rekening te doen kloppen.

De deputatie gaat voor de begroting 2014 de inkomsten anders inschatten dan de gewoonte was. Winst: 8 miljoen euro. "Dat kunnen we omdat de hogere overheid vroeger de inkomsten altijd erg zuinig raamde", zegt Caluwé. "Een ander voorbeeld zijn de werkingskosten. Die liggen jaarlijks steevast 4 procent lager dan geraamd."

Afvloeiingen

Uiteraard doet ook het personeel zijn duit in het zakje. Op twee jaar moeten 50 mensen afvloeien. Dat lukt door gepensioneerden en contracten van bepaalde duur niet te vervangen. Verder verwacht de deputatie een bijdrage van 1,3 miljoen van drinkwatermaatschappij Pidpa, al wordt daarover nog onderhandeld. De provincie wil 20 miljoen euro halen uit de verkoop van patrimonium. Blikvanger is het Provinciaal Veiligheidsinstituut - met de koningin Fabiolazaal - in de Jezusstraat. Dat gebouw, vlakbij de dure Meir, zou zo'n tien miljoen moeten opbrengen. Andere gebouwen op de lijst zijn het arrondissementscommissariaat, het Qvit-klooster en het Parkhuis (naast het Provinciehuis).

Investeringen

Toch is er ook een koffer vol investeringen. Het nieuwe provinciehuis is de zwaarste hap, goed voor 90 miljoen euro. Tegen 2017 moet het klaar zijn. De aankoop van het voormalige Volkskunde- en Etnografisch Museum aan de Suikerrui kost de provincie 6 miljoen. "Voor het Diamant- en Zilvermuseum maken we er een schitterend verhaal van", belooft gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA). Meer mensen de fiets op krijgen, is dan weer een heel andere ambitie van de deputatie. Voor fiets-o-strades én betere fietsinfrastructuur reserveert ze liefst 27 miljoen euro. Het Gielsbos (Gierle) voor mensen met een handicap krijgt een injectie van 11 miljoen. Daarmee worden onder meer energiezuinige woningen en zorgwoningen gebouwd. Een eenmalige 11 miljoen euro gaat in de noorderkempen naar een restauratie van de Landloperskolonie in Merksplas, die kandidaat is om Werelderfgoed te worden.

Rampenfonds

Tot slot: de discussie over het provinciaal Rampenfonds. Dat werd in het leven geroepen na de windhoos in Oostmalle, in juni 1967. Twee slachtoffers krijgen nog steeds een maandelijkse uitkering. Dat blijft zo, maar de rest van de reserves - circa 3,5 miljoen - wordt geïnvesteerd in preventie en veiligheid. Campus Vesta in Ranst krijgt 2,5 miljoen, en gouverneur Cathy Berx stopt 1,1 miljoen in preventieprojecten zoals een zendmast voor het Astridsysteem. Luk Lemmens: "Er is geen provinciaal Rampenfonds meer nodig. De gevolgen van rampen worden opgevangen door het nationaal Rampenfonds en de brandverzekeringen."

© 2013 De Persgroep Publishing