In de pers

14 September 2018

Het Laatste Nieuws: Met klas op teambuilding in haven

Scholen die eens iets anders willen dan de traditionele bos- of zeeklassen, kunnen zich voortaan ook aanmelden voor 'Havenlandklassen'. Tijdens deze driedaagse ontdekken leerlingen de haven, maar leren ze ook elkaar beter kennen. GTI Beveren mocht gisteren als eerste op ontdekking.

Een haven in al haar facetten ontdekken tijdens een driedaags programma. Dat is het concept achter de 'Havenlandlandklassen'. Verschillende partners sloegen hiervoor de handen in elkaar en dit najaar loopt een proefproject waaraan alvast drie scholen uit de omgeving van de haven kunnen deelnemen. Overnachten doen de leerlingen in het jeugdcentrum van Prosperpolder. "Er is een capaciteit voor 70 leerlingen", zegt Kris Deckers, coördinerend directeur van het gemeenteonderwijs in Beveren. "De gemeente heeft de oude school volledig gerestaureerd en het jeugdcentrum ligt op een boogscheut van de haven. In het weekend en in de vakanties wordt er al veel gebruik van gemaakt, maar op schooldagen stond het nog vaak leeg. Dit kan een win-winverhaal", klinkt het enthousiast.

De leerlingen van het tweede jaar van het GTI Beveren mochten de spits afbijten en vertrokken gisteren per fiets naar Prosperpolder. Daarna volgde een rondvaart in de haven. Morgen staat ook nog een bezoek aan het Fort Liefkenshoek, het Deurganckdok en de Kieldrechtsluis op het programma. "Een erg leuke ervaring", zegt leerkracht Nicolas Samson. "Hoewel de meeste leerlingen uit Beveren zelf zijn, merk ik toch dat een heel aantal de haven niet kent terwijl die in onze eigen achtertuin ligt. Het is ook een vorm van teambuilding. Dit schooljaar zijn er zeven nieuwe leerlingen in de klas gekomen en op deze manier leren we elkaar ook beter kennen."

Poldernatuur

Voor geïnteresseerde scholen is er een heel uitgewerkt programma met daarin onder andere een gps-spel in de haven, een ontdekkingstocht in Fort Liefkenshoek en een bezoek aan het Verdronken Land van Saeftinghe. "Een aantal modules bieden we standaard aan. Daarnaast zijn er ook een aantal keuzemodules", zegt Ludwig Caluwé, voorzitter van het Havencentrum. "Scholen kunnen dus zelf op maat hun programma invullen. Er is niet alleen aandacht voor de haven en de economische activiteiten, maar ook voor de mooie poldernatuur."

Met het initiatief hopen de verschillende partners zoals het Havenbedrijf, MLSO en de gemeente dat de jongeren ook interesse krijgen voor een job in de haven. "Want de nood aan technisch geschoolde werknemers blijft enorm groot", zegt havenschepen Marc Van Peel.

Voor het proefproject werd een subsidie van 8.000 euro uitgetrokken binnen Havenland. In het voorjaar van 2019 begint een nieuwe reeks proefklassen waarvoor scholen zich nog kunnen inschrijven. Er zal daarna een evaluatie volgen waarna de eerste scholen kunnen boeken vanaf volgend schooljaar.

KRISTOF PIETERS ■