In de pers

21 March 2015

Gazet van Antwerpen: Aanpak met coach remt toename leegstand af

Drie partnergemeenten organiseren samen en apart acties rond winkelen Herentals, Herenthout en Grobbendonk stippelden precies een jaar geleden een winkelbeleid uit onder leiding van een detailhandelscoach. Met succes, zo blijkt nu, al is er ook nog veel werk. Net als elders in Vlaanderen kampten de winkelgebieden in Herentals, Herenthout en Grobbendonk met een toenemende leegstand.

De drie gingen samen met de provincie Antwerpen in zee om onder leiding van detailhandelscoach Ben Op de Beeck de problemen aan te pakken en hun kernwinkelgebied te versterken.
"Intussen telt onze provincie twintig clusters van gemeenten die het coachingstraject volgen, maar Herentals, Herenthout en Grobbendonk waren de pioniers", zegt gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V). "Zij hebben het pad uitgestippeld."

De partners kunnen na één jaar werking al verscheidene resultaten voorleggen. Het voornaamste is dat ze de leegstand onder hun handelspanden stabiel hebben gekregen.
De concrete cijfers: in Herentals stonden in 2013 65 panden leeg, vandaag zijn er dat 67. In Herenthout kende de leegstand begin vorig jaar een piek, maar zeven panden raakten weer ingevuld. Er staan er nog twaalf leeg. In Grobbendonk zakte dat aantal van veertien naar tien.

Werk aan winkel

"Dat betekent dat de leegstand niet meer stijgt, of zelfs gedaald is na een korte piek", zegt Op de Beeck. "Tekenend is dat de leegstand in de rest van Vlaanderen in die periode wel bleef toenemen. Of we dat helemaal op ons conto mogen schrijven, is niet zeker. Maar ik ben er wel van overtuigd dat onze gecoördineerde aanpak daartoe bijgedragen heeft." Dat er ook nog veel werk aan de winkel is, beseffen de drie betrokken gemeentebesturen maar al te goed. Elk voor het eigen winkelgebied werkten ze voor de nabije toekomst verscheidene acties uit.

"In een werkgroep met handelaars stippelen we momenteel een concreet actieplan uit", zegt schepen van Middenstand Jan Michielsen (CD&V) uit Herentals. "Ook de studie voor de voetgangers- en fietsverbinding Het Loopke is volop aan de gang." Samen met de twee buren start Herentals een werkgroep om het handelsaanbod in kleine dorpen als Morkhoven (Herentals) en Bouwel (Grobbendonk) te garanderen. "We denken eraan om daar een ambulante markt met lokale producenten te organiseren", luidt het. "In je eentje heeft dat geen zin."

Cadeaucheques

Ook Herenthout worstelt met de tanende belangstelling voor zijn maandelijkse markt. Het stoetersdorp houdt echter een boel stimuleringsmaatregelen achter de hand. "We denken na over een gerichte vestigingspremie voor handelaars, het aantrekkelijker maken van het centrum en een parkeerroutebeleid", zegt schepen van Middenstand Maurice Helsen (CD&V). "We overwegen ook om cadeaucheques in te voeren. Die stimuleren de aankopen bij de eigen handelaars."

Parkeerbeleid

Grobbendonk heeft met het Astridplein een eerder klein kernwinkelgebied. "Een maatregel op korte termijn is dat we sleutelen aan het parkeerbeleid", zegt schepen van Middenstand Maarten Wouters (CD&V). "Zo schaffen we de blauwe zone af en willen we enkele parkeerplaatsen extra creëren. Omdat Grobbendonk onlangs de trofee voor ecommerce
kreeg, willen we daar verder op inzetten. We stippelen daarrond een beleid uit met Herentals, Herenthout en Unizo.