Caluweetjes

2 November 2016

Persoonlijker begraven

Wie de as van een overledene wil uitstrooien of begraven zal in de toekomst meer ruimte hebben om dat te doen. In het Vlaams parlement werd dit decreet van oa CD&V’ster Katrien Schryvers unaniem goedgekeurd.

Voordien mocht de as van een overledene uitgestrooid of begraven worden op de gemeentelijke begraafplaats, op privégrond of in een biologische urne op zee. Vaak kiezen mensen een laatste rustplaats die hen persoonlijk na aan het hart ligt. Dit decreet geeft gemeenten de vrijheid om zelf te bepalen waar op hun grondgebied as zou kunnen worden uitgestrooid of het begraven van as mogelijk wordt. Dat kan alleen in biologisch afbreekbare urnen, bijv. met een zaadje van een boom zodat er zelfs een herdenkingsbos zou kunnen ontstaan.

Tot nu moest elke begraafplaats zowel plaats bieden om te begraven, as uit te strooien en urnen te bewaren. Dat hoeft niet meer. Zolang een gemeente of een intergemeentelijke samenwerking deze drie mogelijkheden blijft aanbieden, zullen die voortaan wel op verschillende plaatsen georganiseerd kunnen worden.

“Met dit decreet wensen we niet alleen een zo groot mogelijke beslissingsvrijheid te geven aan de gemeenten, we willen ook tegemoetkomen aan een groeiende maatschappelijke vraag,” aldus Katrien Schryvers.

Inschrijven op de nieuwsbrief

* verplicht in te vullen

Selecteer hieronder "Email" om, conform de AVG wetgeving, toestemming te geven om onze nieuwsbrief naar u te versturen.

Je kan te allen tijde uitschrijven via een link onderaan elke e-mail.

We gebruiken Mailchimp als email tool. Door hieronder op "inschrijven" te klikken geef je aan dat je weet dat je gegevens naar Mailchimp worden verzonden ter verwerking. Leer meer over de privacy inspanningen van Mailchimp'.