Caluweetjes

22 February 2017

Nieuwe wetgeving studentenarbeid

Als jobstudent moet je voortaan 3 keer tellen om in orde te zijn met je sociale zekerheidsbijdrage, belastingen en kinderbijslag.

1.Vanaf 1/1 kan je 475 uren als student werken, aan een sociale zekerheidsbijdrage van 2,71 %. Daarna betaal je de normale 13,07 %, wel met alle voordelen zoals bijv. vakantiegeld. Op www.studentatwork vind je een persoonlijke 475-urenteller en een app. Enkel de echt gewerkt uren tellen mee, dus niet de uren voor feestdagen en betaalde ziektedagen.

2. Het loon kan gevolgen hebben voor de belastingen. Tot een max. bedrag aan eigen inkomsten ben je thuis fiscaal ten laste. Daarboven niet en dan betalen je ouders meer belastingen. Zijn jouw netto bestaansmiddelen meer dan 7.570€, dan betaal ook jij belastingen.

3.Om je kinderbijslag te houden moet je kijken naar het aantal gewerkte uren en de periode waarin je werkt. Tot 31/8 van het jaar waarin je 18 wordt, heb je altijd recht op kinderbijslag. Ben je 18 dan gelden andere regels. 1ste, 2de en 4de kwartaal max. 240 uren, 3de kwartaal is er geen beperking.

Een arbeidsovereenkomst duurt max. 12 maanden met een proefperiode van 3 dagen, waarin zowel de werkgever als de student het contract meteen kan beëindigen.

Inschrijven op de nieuwsbrief

* verplicht in te vullen

Selecteer hieronder "Email" om, conform de AVG wetgeving, toestemming te geven om onze nieuwsbrief naar u te versturen.

Je kan te allen tijde uitschrijven via een link onderaan elke e-mail.

We gebruiken Mailchimp als email tool. Door hieronder op "inschrijven" te klikken geef je aan dat je weet dat je gegevens naar Mailchimp worden verzonden ter verwerking. Leer meer over de privacy inspanningen van Mailchimp'.