Caluweetjes

19 April 2017

Geen verplichte verzekering voor elektrische fietsen met ‘garageknopje’

Eigenaars van elektrische fietsen, ook al hebben deze een zogenaamd "garageknopje", zijn niet verplicht een verzekering aan te gaan. Dat antwoordde CD&V minister Kris Peeters op een vraag van CD&V’er Jef Van den Bergh.

Sinds oktober is er een duidelijk wettelijk kader voor deze fietsen, maar op vlak van verzekering heerste er nog wat onduidelijkheid. Zo ontstond er bijvoorbeeld onenigheid met betrekking tot het 'autonoom rijden' en het 'garageknopje'. Met het 'garageknopje' kunnen elektrische fietsen autonoom rijden tot ongeveer 6 km/u, wat moet helpen om de relatief zware fiets aan de hand te kunnen voortbewegen om deze bijv. via een trapgoot omhoog te kunnen duwen.

Hoewel het niet om een effectieve vorm van 'autonoom rijden' gaat, maar eerder om een ondersteuning, interpreteert men dit in de verzekeringswereld wel zo. Hierdoor zou een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) volgens bepaalde verzekeringsmakelaars verplicht zijn.

Minister Peeters schept nu duidelijkheid: elektrische fietsen - ook al hebben ze een garageknopje - blijven fietsen en eigenaars hoeven dus geen verplichte verzekering aan te gaan