Caluweetjes

25 January 2017

CD&V wil wetgevend kader voor levenloos geboren kinderen (1)

CD&V’ster Sonja Becq pleit voor een opname van levenloos geboren kinderen in het geboorteregister met naam en voornaam. De geboorte van een kind is voor ouders één van de mooiste gebeurtenissen in hun leven. Maar wanneer hun kindje doodgeboren wordt, stort hun wereld in. Of hun baby nu voor, tijdens of na de geboorte overlijdt, maakt geen enkel verschil, Het kindje maakt deel uit van het gezin.

Nu wordt er enkel een akte van levenloos kind opgemaakt na een zwangerschapsduur van 180 dagen. Bij een kortere zwangerschaps is geen akte mogelijk. “Dit stemt niet meer overeen met de medische realiteit.”, vindt Sonja Becq. “Er komen al kindjes levend ter wereld onder de huidige grens van 180 dagen.” Het wetsvoorstel voorziet de mogelijkheid voor een opmaak van een geboorteakte indien de ouders dit willen. De akte doet geen rechtsgevolg noch sociale rechten ontstaan, maar geeft de mogelijkheid om het kind een voornaam én familienaam te geven.

Zo komen we tegemoet aan de vraag van veel ouders om het kind een volwaardige erkenning te geven.” Het CD&V-voorstel voorziet ook dat de ouders de aangifte niet zelf hoeven te doen, maar de begrafenisondernemer hiervoor kunnen aanspreken.

Inschrijven op de nieuwsbrief

* verplicht in te vullen

Selecteer hieronder "Email" om, conform de AVG wetgeving, toestemming te geven om onze nieuwsbrief naar u te versturen.

Je kan te allen tijde uitschrijven via een link onderaan elke e-mail.

We gebruiken Mailchimp als email tool. Door hieronder op "inschrijven" te klikken geef je aan dat je weet dat je gegevens naar Mailchimp worden verzonden ter verwerking. Leer meer over de privacy inspanningen van Mailchimp'.