Caluweetjes

29 November 2017

CD&V minister Crevits investeert in voorleessoftware voor leerlingen met dyslexie

CD&V onderwijsminister Hilde Crevits maakt 900.000€ vrij zodat alle leerlingen met dyslexie via hun school toegang krijgen tot voorleessoftware. 7 % van de Vlaamse scholieren kampt met ernstige lees-, of schrijfproblemen, in totaal gaat het om 60.000 Vlaamse leerlingen.

Die hebben allemaal nood aan de voorleessoftware, maar slechts 1 op de 4 leerlingen heeft er toegang toe. Het is niet zo dat er vandaag geen softwarepakketten worden bijgekocht door de Vlaamse overheid. “Maar met het huidige budget van 50.000 euro kunnen er jaarlijks slechts 70 pakketten van 5 USB-sticks toegekend worden”, geeft onderwijsminister Hilde Crevits toe.

Kinderen met woordblindheid of dyslexie slepen zich door hun schoolboeken en hebben alle moeite van de wereld met spelling. Met de voorleessoftware kunnen kinderen luisteren naar hun leer- en werkboeken, maar ook naar teksten van het internet. Tijdens het voorlezen wordt er aangeduid wat je leest. Vul je taken in, of tik je een tekst, dan hoor je ook wat je schrijft. Het woord horen, zorgt voor minder fouten. En het programma heeft ook een woordvoorspeller: schrijft de leerling bijv. 'teit', dan vraagt de computer of het kind niet 'tijd' bedoelt.

Inschrijven op de nieuwsbrief

* verplicht in te vullen

Selecteer hieronder "Email" om, conform de AVG wetgeving, toestemming te geven om onze nieuwsbrief naar u te versturen.

Je kan te allen tijde uitschrijven via een link onderaan elke e-mail.

We gebruiken Mailchimp als email tool. Door hieronder op "inschrijven" te klikken geef je aan dat je weet dat je gegevens naar Mailchimp worden verzonden ter verwerking. Leer meer over de privacy inspanningen van Mailchimp'.