Caluweetjes

16 May 2018

CD&V maakt kosten adoptie voor 20% fiscaal aftrekbaar

Wie een kind wil adopteren, heeft een lange weg af te leggen. Adoptieouders moeten geschikt bevonden worden en hebben toestemming nodig om te kunnen adopteren. Vaak blijven zij tot het laatste moment onzeker over de komst van het kind. “Een adoptieprocedure duurt lang en is bijzonder kostelijk.”, zegt CD&V-Kamerlid Roel Deseyn.

Kind & Gezin berekent elk jaar hoeveel de kosten bedragen. Voor een binnenlandse adoptie komen ze afgerond neer op zo’n 8.000 €. Voor een buitenlandse adoptie ligt de totale kost tussen 10.000 en 15.000 €. Bij buitenlandse adopties is dat afhankelijk van de reiskosten en de kosten die worden aangerekend in het land van herkomst.

De adoptieprocedure wordt hierdoor niet alleen mentaal, maar ook budgettair zeer zwaar voor koppels. CD&V wil gezinnen ondersteunen met een belastingvermindering voor gemaakte adoptiekosten”, zegt Roel Deseyn. Adoptiekosten zullen aanleiding geven tot een belastingvermindering van 20% van de gemaakte kosten, met een maximum van 6.150 €

Dit voorstel kadert in een ruimer streven om onze samenleving adoptievriendelijker te maken en om adoptieouders op gelijke voet te behandelen met natuurlijke ouders.

Inschrijven op de nieuwsbrief

* verplicht in te vullen

Selecteer hieronder "Email" om, conform de AVG wetgeving, toestemming te geven om onze nieuwsbrief naar u te versturen.

Je kan te allen tijde uitschrijven via een link onderaan elke e-mail.

We gebruiken Mailchimp als email tool. Door hieronder op "inschrijven" te klikken geef je aan dat je weet dat je gegevens naar Mailchimp worden verzonden ter verwerking. Leer meer over de privacy inspanningen van Mailchimp'.