1999 - 2003

Vragen voor Minister van Financiën, Didier Reynders

31 May 2001

Vraag om uitleg over de herinvlagging van de Belgische koopvaardij

Vraag

De heer Ludwig Caluwé (CVP). - In de jaren tachtig was het om concurrentiële redenen bijna niet meer mogelijk een schip onder Belgische vlag nog rendabel uit te baten. Daarom werkte de regering destijds een formule uit om uitvlaggen naar Luxemburg mogelijk te maken.

Intussen is men in Europa tot de conclusie gekomen dat België met deze problemen niet alleen staat, maar dat de meeste Europese landen met dezelfde moeilijkheden werden geconfronteerd. De Europese reders bezitten 40% van de wereldvloot, maar in de jaren tachtig werd het grootste gedeelte daarvan onder vreemde vlaggen ondergebracht. Daarom vaardigde Europa in 1997 de zogenaamde European State Aid Guidelines uit waardoor de Europese lidstaten reders fiscaal dezelfde voorwaarden mogen gunnen als de goedkopevlaglanden.

Die maatregelen worden intussen toegepast door alle Europese lidstaten, behalve Frankrijk, Zweden en België. Voor België is dit bijzonder vreemd, aangezien ons land eigenlijk een grote zeevarende natie is. De totale tonnenmaat van de schepen in handen van Belgische reders is groter dan die van het waterland Nederland. Sinds het uitvlaggen naar Luxemburg vaart geen enkel van onze schepen echter nog onder Belgische vlag. Hierdoor vloeit de sterke maritieme knowhow en dienstverlening van België langzamerhand weg.

Vorige week werd de minister daar nog eens op gewezen tijdens de jaarvergadering van de Belgische Redersvereniging. Het komt erop aan het tarief voor de vennootschapsbelasting voor de koopvaardij drastisch te verlagen. Budgettair kost die maatregel niets, want er is vandaag toch geen enkel schip dat nog onder Belgische vlag vaart.

Wanneer zal de Belgische regering de andere Europese lidstaten volgen en die maatregel uitvaardigen?

Antwoord

De heer Didier Reynders, minister van Financiën. Ik ben bereid om naar een oplossing te zoeken voor de koopvaardij. Momenteel wordt samen met het Vlaams Gewest en de betrokken sectoren de economische impact van de herinvlagging van de Belgische koopvaardij bestudeerd.

Op basis van de resultaten van deze studie, die in het najaar beschikbaar zal zijn, zal de federale regering nagaan welke maatregelen noodzakelijk zijn. Ik hoop dat het herinvlaggen van de Belgische koopvaardij op hetzelfde moment kan gebeuren als de hervorming van de vennootschapsbelasting.

Ik ben in elk geval voorstander van een herinvlagging als de economische en ook de fiscale implicaties positief zijn, maar ik wacht het resultaat van de studie af.

Repliek

De heer Ludwig Caluwé (CVP). - Het is belangrijk dat de minister een tijdstip, het najaar, vooropstelt. De impact zal wellicht positief zijn. We zullen de studie van professor Peeters alleszins nauwkeurig opvolgen.

De heer Didier Reynders, minister van Financiën. Het is perfect mogelijk om de resultaten van de studie in de commissie voor de Financiën te bespreken.