1999 - 2003

Vragen voor Minister van Financiën, Didier Reynders

23 January 2001

Schriftelijke Vraag over Pensioenspaarfondsen. — Belegging in Belgische aandelen. — Strijdigheid met de Europese regelgeving.

Vraag

Het fiscaal aantrekkelijke pensioensparen kent een steeds groeiend succes. Vorig jaar werd 16,9 miljard frank geïnvesteerd in pensioenspaarfondsen, dit is nog eens 1,5 miljard meer dan het jaar ervoor. Dit ondanks het slechter presteren van de Belgische beurs. Samen met de fiscale voordelen, zullen de toenemende vergrijzing en de langere pensioenleeftijd van de bevolking hierbij ongetwijfeld een belangrijke drijfveer zijn.

De pensioenspaarfondsen moeten voor minimaal 30 procent in Belgische aandelen beleggen. Volgens experts is deze verplichting, gekoppeld aan een niet onaardig fiscaal voordeel, in strijd met de Europese wetgeving op het vrije verkeer van kapitaal. Het valt dan ook te verwachten dat deze verplichting zal komen te vervallen. Het plots wegvallen van belangrijke investeringen in Belgische aandelen kan negatieve effecten op de betrokken Belgische bedrijven. De Minister zou er daarom aan denken een geleidelijke versoepeling van de investeringsregels door te voeren.

Deelt de Minister de mening van de experts dat de huidige regeling in strijd is met de Europese regelgeving? Welke concrete maatregelen overweegt de Minister, en welke timing denkt hij hierop te plaatsen?

Is de Minister van oordeel dat het wegvallen van de verplichting om te investeren in Belgische aandelen, en het eventueel groter rendement van de fondsen dat hiermee kan gepaard gaan, bijkomende investeringen in pensioenspaarfondsen zal teweegbrengen? Welke budgettaire implicaties ziet de Minister hier?

Plant de Minister eventueel bijkomende (fiscale) aanpassingen in de derde pensioenpijler, met het oog op de komende vergrijzing van de bevolking en de langere pensioenleeftijd van de bevolking?

Antwoord

Eind 2001 heb ik bij de Europese Commissie een voorontwerp van wet overgemaakt tot wijziging van de verplichtingen voor pensioenspaarfondsen om te beleggen in sommige aandelen, overeenkomstig het gemotiveerd advies dat we gekregen hebben.

De diensten van de Commissie hebben bijkomende opmerkingen gemaakt.

Om er tegemoet aan te komen heb ik in december een nieuw ontwerp overgemaakt dat, in de mate van het mogelijke, rekening houdt met de opmerkingen van de diensten van de Commissie.

Inhoudelijk kan ik U de piste van de vervanging bevestigen van Belgische door Europese aandelen, in de brede zin van het woord.