1995 - 1999

Vragen voor de Staatssecretaris voor veiligheid , maatschappelijke integratie en leefmilieu, Peeters

3 August 1998

Schriftelijke Vraag over parkeerkaarten voor MS patiênten

Vraag

Uit een aantal concrete dossiers blijkt dat patiënten die lijden aan multiple sclerose hun aanvraag voor het verkrijgen van een parkeerkaart niet steeds door het bevoegde bestuur ingewilligd zien.

De oorzaak hiervoor ligt bij een erg restrictieve interpretatie van de voorwaarden waaraan men dient te voldoen.

Acht de geachte staatssecretaris het niet redelijk, mede gelet op het voortschrijdende karakter van deze ziekte, dat een aanvraag voor het verkrijgen van een parkeerkaart wanneer deze diagnose gesteld werd, steeds zou worden ingewilligd ? Zal hij de voorwaarden in deze zin herzien?

Antwoord

Ik heb de eer het geachte lid mede te delen dat de toekenning van de parkeerkaart niet afhangt van de diagnose van een ziekte.

Artikel 1 van het ministerieel besluit van 29 juli 1991 waarbij de personen worden aangeduid die de speciale parkeerkaart voor gehandicapten kunnen verkrijgen alsook de ministeries die bevoegd zijn om deze kaart uit te reiken en waarbij het model ervan, alsmede de modaliteiten van afgifte, intrekking en gebruik worden bepaald (Belgisch Staatsblad van 20 augustus 1991) bepaalt inderdaad de personen die de kaart kunnen bekomen, dat wil zeggen :

a) de personen die door een blijvende invaliditeit van ten minste 80 % getroffen zijn;

b) de personen wier gezondheidstoestand tot een blijvende vermindering van de graad van zelfredzaamheid met ten minste twaalf punten leidt;

c) de personen die getroffen zijn door een blijvende invaliditeit die rechtsstreeks toe te schrijven is aan de onderste ledematen en ten minste 50 % bedraagt;

d) de personen die volledig verlamd zijn aan de bovenste ledematen of bij wie deze geamputeerd zijn;

e) burgerlijke en militaire oorlogsinvaliden met ten minste 50 % oorlogsinvaliditeit.

Deze criteria werden vastgesteld op basis van de adviezen van de Nationale Hoge Raad voor gehandicapten.

Betrokkene dient bij zijn aanvraag een attest uitgaande van een administratieve of gerechtelijke overheid te voegen bevestigend dat hij aan een van deze voorwaarden voldoet.

Bij ontstentenis van een attest uitgaande van een gerechtelijke of administratieve overheid of van een eerdere medische erkenning door de Bestuursdirectie voor de uitkeringen aan gehandicapten van het ministerie, moet het model van attest afgedrukt op het aanvraagformulier, ingevuld worden door een geneesheer naar keuze van de aanvrager. In dit geval wordt uitdrukkelijk voorzien dat de aanvrager bloot gesteld is aan een later medisch onderzoek door een geneesheer van het ministerie.

Wat multiple sclerose betreft kan, volgens inlichtingen ingewonnen bij de dokters van deze administratie, een persoon die lijdt aan multiple sclerose aanspraak maken op een parkeerkaart naargelang de evolutie van zijn ziekte. Bij de aanvang van de ziekte voldoet hij niet aan de toekenningsvoorwaarden maar wanneer de ziekte gevorderd is, kan hij de parkeerkaart bekomen.