1995 - 1999

Vragen voor Minister van Ambtenarenzaken, André Flahaut

26 March 1998

Mondelinge Vraag over het opleggen van leeftijdsvoorwaarden bij aanwervingen

Vraag

Mijnheer de voorzitter, leeftijd is een relatief begrip. Nog niet zo lang geleden diende men de respectabele leeftijd van 40 jaar te hebben bereikt om deel te mogen uitmaken van deze hoge vergadering. Sommigen voelen zich pas op hun vijftigste openbloeien en achten zich op deze leeftijd zeer zeker nog geschikt om belangrijke taken in de samenleving te vervullen.

Terecht heeft minister Smet dan ook het initiatief genomen om de privé-sector te verbieden bij aanwervingen nog leeftijdsvoorwaarden op te leggen. Tijdens de parlementaire bespreking werd dit verbod, na overleg met de minister van Ambtenarenzaken, uitgebreid tot de openbare sector. Uitzonderingen hierop moeten bij wet of voor specifieke gevallen bij in Ministerraad overlegd koninklijk besluit worden vastgelegd. De bestaande algemene regelgeving van de verschillende overheden wordt hiermee automatisch gewijzigd.

Ik was dan ook ten zeerste verbaasd toen de Vlaamse minister van Openbaar Ambt, de heer Luc Van den Bossche, op 4 maart 1998 in het Vlaams Parlement op een vraag van mevrouw de Schamphelaere antwoordde dat het hem niet mogelijk was de leeftijdsgrens van 50 jaar voor statutairen in het openbaar ambt op te heffen aangezien het koninklijk besluit van 26 september 1994 tot bepaling van de algemene principes van het administratief en geldelijk statuut van de rijksambtenaar nog niet werd gewijzigd.

Is de minister het ermee eens dat dit koninklijk besluit op dit punt ten gevolge van de nieuwe wet automatisch werd gewijzigd ? Indien hij deze mening niet is toegedaan, wanneer zal hij het bedoelde koninklijk besluit dan wijzigen ?

Antwoord

Mijnheer de voorzitter, het Parlement heeft een wetsontwerp goedgekeurd houdende het verbod bij aanwervingen een leeftijdsgrens op te leggen of te behouden.

Omdat in de normenhiërarchie een wet boven een koninklijk besluit staat, zijn de huidige wettelijke bepalingen desalniettemin van toepassing op alle eventueel tegengestelde bepalingen die in een koninklijk besluit worden vermeld.

In het onderhavige geval gaat het om het besluit van 26 september 1994 tot bepaling van de algemene principes van het administratief en geldelijk statuut van de rijksambtenaar.

Sedert 1 maart van dit jaar werden in het federaal openbaar ambt de nodige regelingen getroffen om alle leeftijdsgrenzen op te heffen bij de inschrijving voor vergelijkende examens en voor examens georganiseerd door mijn departement, met name door het Vast Wervingssecretariaat.

Dans le Moniteur belge du 21 mars 1998, un avis énonce que la limite d'âge est supprimée, même pour les examens déjà annoncés précédemment. Vous pourrez donc constater que toutes les mesures sont prises pour assurer un traitement équitable des citoyens, sans distinction d'âge, en ce qui concerne l'accès à la Fonction publique, à l'échelon fédéral.

repliek

Mijnheer de voorzitter, ik dank de minister voor zijn antwoord. Wat op zich al duidelijk was, is hiermee voor iedereen duidelijk geworden.